František Mariánek, 8. květen 2010
Silné kosti díky pivu
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 100778 ; Vydáno : 3.5. 2010 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Vliv křemíku, který je obsažený v chmeleném pivu z ječného sladu, na denzitu kostí.
Z informací uvedených 8. února 2010 v časopise Focus vyplývá, že díky vysokému obsahu křemíku může pivo chránit před osteoporózou. Nápoj z chmele a sladu zlepšuje denzitu (hustotu) kostí. Američtí odborníci na výživu testovali obsah křemíku u více než sto druhů piva. Chtěli zjistit, do jaké míry má vliv na obsah křemíku příprava a metody vaření piva.
Charles Bamforth z Kalifornské univerzity v Davisu (University of California Davis) přitom sledoval nejrůznější způsoby přípravy a výrobní postupy, protože sládci ze Spojených států amerických se nevyznají požadavcích na čistotu charakteru nápoje a jsou relativně ničím nevázaní v míchání jednotlivých vstupních surovin piva. Vědci došli k závěru, že pivo s vysokým podílem chmele a vysokým obsahem ječného sladu má největší obsah křemíku a tudíž nabízí nejlepší ochranu kostí. Naproti tomu pšeničná piva obsahují pouze nepatrný podíl křemíku.
Podle seznamu složek a výrobních postupů se obsah křemíku pohybuje v jednom litru piva mezi 6,4 a 56,5 miligramy.
Křemík se vyskytuje v pivu ve formě kyseliny křemičité, a to s vysokou biologickou využitelností ve výši 50 %. Tělo může tento minerál, který poskytuje důležitý přínos pro stavbu kostí a pojivových tkání, tedy dobře využít. Podle názoru kalifornského vědce poskytuje pivo nejvyšší přínos pro zásobování těla křemíkem ze stravy, a proto na něj lze pohlížet jako na ochranný nápoj proti osteoporóze.
 
BRAUWELT, 2010, 150, č. 11/10, s. 297
Starke Knochen durch Bier

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 447
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář