V Česku v poslední době nastává poněkud paradoxní situace. Z Česka se vyváží stále více hovězího masa a drůbeže. Zahraniční odběratelé totiž přeplatí ty české. Maso pak ale v zemi chybí, a tak se musí ve větší míře zase dovážet.
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům. Konkurence má výhodu, řeší výrobci
Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR
Švédsko je zatím posledním z evropských států, které nařizují svým restauratérům informovat o zemi původu jimi používaného masa. Zařadilo se tak do společnosti Finska, Slovenska, Estonska a Francie, které k těmto krokům už přistoupily nebo se na ně chystají. Cílem je větší informovanost zákazníků. Časem by podobná regulace mohla být v celé EU.
Tradiční chuť, poctivá výroba i moderní trendy. České potraviny si pomalu nacházejí cestu na západoevropské trhy, ale konkurence je tvrdá a nároky zákazníků vysoké.
Po čtyřech letech stagnace se evropský trh s potravinami v roce 2024 konečně nadechl. Tržby reálně vzrostly, zákazníci pomalu přestávají jen šetřit a obchodníci hledají nové cesty, jak si je udržet. Vyplývá to ze studie společnosti McKinsey & Company a asociace EuroCommerce.
Plýtvání potravinami jako problém, který vyžaduje okamžité celospolečenské řešení, vnímá 71 % respondentů z letošního únorového průzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství (MZe) zpracovala společnost STEM/MARK. Navzdory tomu se ale českým domácnostem hospodařit s jídlem příliš nedaří. Ročně končí v jejich odpadcích až 420 tisíc tun jídla. Ke snížení potravinového odpadu může výrazně pomoci správné zacházení s potravinami. Jeho zásady i letos připomíná kampaň #Safe2Eat, kterou organizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe.
Potraviny mohou zdražit kvůli vyšším poplatkům za obaly. Od července mají potravináři za recyklaci platit víc a případný růst by nejspíše promítli do konečných cen pro zákazníky. Nutná je změna zákona, kterou ale zřejmě zákonodárci nestihnou schválit.
Počet pokut obchodníkům roste. Za „falešné slevy“, kvalitu i značení
Do sobotní sbírky potravin se zapojilo přes 2500 kamenných obchodů, lidé darovali 464 tun potravin a 54 tun drogerie. Sbírka pomůže opuštěným seniorům, rodinám v krizi, lidem bez domova či s handicapem.