Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Pozvánka na seminář ze série
Renata Šarjaková, 19. září 2025
Pozvánka na seminář ze série "BEZPEČNÁ VÝŽIVA"

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze si vás dovoluje pozvat na další seminář ze série "BEZPEČNÁ VÝŽIVA", tentokrát s názvem Bezpečné potraviny: Současné trendy a výzvy pro výrobce, prodejce i konzumenty.


Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?
Renata Šarjaková, 12. září 2025
Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?

Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.


Konec tekutého kouře. Evropská unie zakáže uzená aromata v potravinách
Renata Šarjaková, 10. září 2025
Konec tekutého kouře. Evropská unie zakáže uzená aromata v potravinách

Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů.


Regulace sunaru, radlerů i vod. Zákaz „energeťáků“ může mít nečekaný efekt
Renata Šarjaková, 10. září 2025
Regulace sunaru, radlerů i vod. Zákaz „energeťáků“ může mít nečekaný efekt

Novela zakazující prodej energetických nápojů dětem do 14 let dopadne podle kritiků i na nápoje, které poslanci regulovat nechtěli. Může jít o chybu v legislativě.


Vývoz českých potravinářských firem do Ázerbájdžánu
Renata Šarjaková, 4. září 2025
Vývoz českých potravinářských firem do Ázerbájdžánu

Vývoz českých potravinářských firem do Ázerbájdžánu


Iniciativa s názvem: STOP FALŠOVANÝM POTRAVINÁM: ÚDAJE O PŮVODU NA ETIKETĚ
Renata Šarjaková, 4. září 2025
Iniciativa s názvem: STOP FALŠOVANÝM POTRAVINÁM: ÚDAJE O PŮVODU NA ETIKETĚ

POZOR! Uzávěrka již 21-září-2025!!!


Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochrání
Renata Šarjaková, 2. září 2025
Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochrání

Potravinářská komora ČR se připojuje k obavám německých obchodníků ohledně chystaného nařízení EU, které má od 30. prosince 2025 zabránit odlesňování.


Jižní Moravu provoněl burčák. U vinařů se dá litr sehnat pod stovku
Renata Šarjaková, 2. září 2025
Jižní Moravu provoněl burčák. U vinařů se dá litr sehnat pod stovku

Burčáková sezona už je v plném proudu. Oblíbený částečně zkvašený mok letos většina vinařů nabízí o dva až tři týdny později než loni. 


Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochrání
Renata Šarjaková, 2. září 2025
Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochrání

Potravinářská komora ČR se připojuje k obavám německých obchodníků ohledně chystaného nařízení EU, které má od 30. prosince 2025 zabránit odlesňování. Německé obchody již v souvislosti s nařízením oznámily očekávané zdražení potravin. I čeští výrobci potravin považují nařízení za nefunkční a kontraproduktivní krok. Nová regulace pouze zatíží tuzemské firmy a jejím důsledkem bude zvýšení cen potravin. Přitom ale skutečnou ochranu světových lesů nepřinese.


Protein? Ne, teď letí vláknina. Sociální sítě šíří myšlenku o dostatečném příjmu živin, na jednu věc je ale třeba si dát pozor
Renata Šarjaková, 26. srpen 2025
Protein? Ne, teď letí vláknina. Sociální sítě šíří myšlenku o dostatečném příjmu živin, na jednu věc je ale třeba si dát pozor

Do misky padá hromada chia semínek, trocha kokosu a čerstvé lesní plody. „Ten pocit, když jen tvoje snídaně má více vlákniny, než jiní sní za celý den,“ píše uživatelka TikToku , která se stejně jako další tisíce lidí rozhodla pro inspiraci druhých natočit svůj jídelníček. Ten si sestavuje tak, aby přijala co nejvíce této potravinové složky . Zapojila se tak do rostoucího trendu „fibermaxxing“, pod tímto hashtagem lze nyní na sociálních sítích najít spoustu videí s miliony zhlédnutí. Projevuje se to už i v ordinacích nutričních terapeutů a na pultech obchodů.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství