Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Potvrzeno: Nová daň z cukru v SAE od 1.1.2026
Renata Šarjaková, 29. říjen 2025
Potvrzeno: Nová daň z cukru v SAE od 1.1.2026

Od 1. ledna 2026 vstoupí ve Spojených arabských emirátech v platnost nová podoba daně ze slazených nápojů. Dosavadní systém, kdy se všechny nápoje s přidaným cukrem danily jednotnou sazbou 50 %, se mění. Nově se bude daň vypočítávat podle toho, kolik cukru daný nápoj skutečně obsahuje.


V posledních letech jsme nezdražili, bez investic pekárny skončí, tvrdí svaz
Renata Šarjaková, 21. říjen 2025
V posledních letech jsme nezdražili, bez investic pekárny skončí, tvrdí svaz

Pekaři v posledních letech po velkém nárůstu cen v roce 2022 pečivo ani chléb nezdražovali, přesto jim náklady stále rostou, postěžovali si ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Stále větší část nákladů jde do mezd, u řemeslných pekáren může jít až o polovinu nákladů firmy.


Už žádný vegetariánský burger? Europarlament schválil zákaz názvu, organizace kritizují zdražení
Renata Šarjaková, 21. říjen 2025
Už žádný vegetariánský burger? Europarlament schválil zákaz názvu, organizace kritizují zdražení

Zákaz označování vegetariánských a veganských produktů stejným názvem jako masové výrobky prošel Evropským parlamentem. Podle Světového fondu na ochranu přírody jde o „úlitbu masnému průmyslu“. Úprava také prý může přinést bariéry pro firmy, které povedou ke zdražení výrobků. Potravinářská komora ovšem namítá, že dojde k potřebnému sjednocení trhu napříč zeměmi EU a posílení transparentnosti ohledně složení výrobku. Schválený zákaz se nyní bude řešit s Evropskou komisí a Radou EU. 


Za čtyři roky na dvojnásobek. Z hovězího se stalo luxusní zboží
Renata Šarjaková, 21. říjen 2025
Za čtyři roky na dvojnásobek. Z hovězího se stalo luxusní zboží

Cena hovězího masa za poslední čtyři roky vyrostla téměř na dvojnásobek a stále šplhá výš. Je o něj totiž enormní zájem a čeští chovatelé ho ve velkém vyvážejí, říká šéf MP Krásno Karel Pilčík.


Nová vyhláška umožní zvýšit teplotu pro uchovávání vajec až na 24 stupňů
Renata Šarjaková, 16. říjen 2025
Nová vyhláška umožní zvýšit teplotu pro uchovávání vajec až na 24 stupňů

Od příštího roku bude možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia oproti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia. Umožní to nová vyhláška Ministerstva zemědělství.


Svíčková vs. amarant. Potravináři vedou boj proti stravovací vyhlášce
Renata Šarjaková, 14. říjen 2025
Svíčková vs. amarant. Potravináři vedou boj proti stravovací vyhlášce

Stát po třiceti letech změnil pravidla pro stravování dětí ve školních jídelnách a nový systém vyvolal ostré spory. Na jedné straně padají výrazy jako „hrozba pro tisíce dětí, chaotická vyhláška, zbytečné restrikce“ a z druhé zní, že jde o vlnu dezinformací a vliv silné lobby potravinářského průmyslu.


Veganský steak míří na blacklist. Europoslanci rozhodli, co je a není maso
Renata Šarjaková, 9. říjen 2025
Veganský steak míří na blacklist. Europoslanci rozhodli, co je a není maso

Evropský parlament schválil nové nařízení, podle něhož se za maso mohou označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Výrazy jako „steak“, „řízek“ nebo „burger“ tak nově nesmějí nést rostlinné alternativy. Pravidla začnou platit od příštího roku, pokud je potvrdí Rada EU. 


EU velí omezit plýtvání. Potravináři už nevědí jak, zabrat budou muset domácnosti
Renata Šarjaková, 9. říjen 2025
EU velí omezit plýtvání. Potravináři už nevědí jak, zabrat budou muset domácnosti

Snížit množství potravinářského odpadu vyprodukovaného u výrobců, ale i v maloobchodě nebo v domácnostech se rozhodli uzákonit europoslanci. Odhlasovali směrnici, podle které se do roku 2030 musí snížit množství odpadů u výrobců o desetinu, v maloobchodu, gastru a v domácnostech dohromady o 30 procent


Cukrovary v krizi. Za rok zavřelo v Evropě pět továren, včetně jedné české
Renata Šarjaková, 7. říjen 2025
Cukrovary v krizi. Za rok zavřelo v Evropě pět továren, včetně jedné české

Evropský trh s „bílým zlatem“, jak se cukru říká, je pod tlakem levných dovozů a vysokých nákladů.


Jablko denně: malý zvyk s velkými účinky na zdraví
Renata Šarjaková, 7. říjen 2025
Jablko denně: malý zvyk s velkými účinky na zdraví

Jedno jablko denně sice nevyléčí všechny neduhy, ale věda potvrzuje, že prospívá trávení, hladině cukru v krvi, cholesterolu, váze i zubům.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství