Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Kulatý stůl s názvem
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"

Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském sektoru.


Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.

Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.


ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin

ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin


Na trhu jsou k dostání první české „bublinky“
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Na trhu jsou k dostání první české „bublinky“

Vinaři uvedli na trh první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a českých hroznů, což garantuje typická česká vlaječka na jejich uzávěru.


Infografiky pro spotřebitele
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Infografiky pro spotřebitele

Infografiky pro spotřebitele


V Moravskoslezském kraji znají nominace na Regionální potravinu
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
V Moravskoslezském kraji znají nominace na Regionální potravinu

O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.


Levná kuřata? Jen vábnička pro zákazníky, míní Křeček. Vysvětlil princip velmi nízkých cen
Renata Šarjaková, 25. duben 2025
Levná kuřata? Jen vábnička pro zákazníky, míní Křeček. Vysvětlil princip velmi nízkých cen

Řetězce mají na některých produktech i zápornou marži, kterou pak dohánějí na jiných položkách. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS o tom mluvili místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář a ekonom Štěpán Křeček. Například v případě kuřecích řízků jde podle Křečka o „vábničku“, na kterou zákazníci slyší, ale v košíku pak končí i jiné položky


Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra
Renata Šarjaková, 25. duben 2025
Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak nebezpečí, že by se mohla opakovat situace z doby před třinácti lety, kdy při takzvané metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novela zákona byla schválena Poslaneckou sněmovnou a míří nyní do Senátu.


US FDA zakázal s platností od ledna 2027 použití E127 v potravinách
Renata Šarjaková, 25. duben 2025
US FDA zakázal s platností od ledna 2027 použití E127 v potravinách

V lednu 2025 oznámil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) záměr ukončit povolení k používání červeného barviva E127 (erythrosin, Red No. 3) v potravinářských výrobcích a perorálně podávaných léčivech.


Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu
Renata Šarjaková, 25. duben 2025
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu


Úvodní stranaZprávyPotravinářství