Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firem
Renata Šarjaková, 17. červenec 2025
Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firem

Domácí producenti potravin se důrazně staví proti chystanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. 


Výživa a zdraví
Renata Šarjaková, 15. červenec 2025
Výživa a zdraví

Výživa a zdraví


Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany
Renata Šarjaková, 11. červenec 2025
Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany


Firmy sčítají škody po výpadku. Ztracené miliony hlásí gastro i Juta
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Firmy sčítají škody po výpadku. Ztracené miliony hlásí gastro i Juta

Páteční výpadek elektřiny zasáhl české firmy. Gastronomický sektor odhaduje škody na desítky milionů korun, o podobných penězích mluví i textilka Juta. Škodovka musí dohnat výrobu několika stovek vozů.


Sklizeň meruněk bude letos rekordní, shodují se pěstitelé
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Sklizeň meruněk bude letos rekordní, shodují se pěstitelé

Letošní úroda ovoce v Česku by měla být po loňském mimořádném propadu způsobeném mrazy průměrná ve výši 132 tisíc tun. Loni činila pouhých 48 058 tun.


Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu

Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.


Mírné rozmrznutí nevadí, říká o jídle Pivoňka. Vedrem trpí hlavně chlazené potraviny
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Mírné rozmrznutí nevadí, říká o jídle Pivoňka. Vedrem trpí hlavně chlazené potraviny

Hostem pořadu Headline s Davidem Chmátalem byl odborný konzultant Potravinářské komory Jan Pivoňka. Hlavními tématy rozhovoru byl vliv vysokých teplot na nakupované potraviny, tipy, na co si dávat v takovém počasí v obchodech pozor, i jak může být chladírenská taška velkou pomocí.


Tažení proti „fazolovým párkům“ se přeneslo do Bruselu. Česko žádá ochranu masa
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Tažení proti „fazolovým párkům“ se přeneslo do Bruselu. Česko žádá ochranu masa

Ministerstvo zemědělství pokračuje ve svém tažení proti označování veganských potravin názvy užívanými pro masné výrobky. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) se o něco podobného neúspěšně pokoušel loni v Česku. Teď problém přenesl na bruselskou půdu.


Výpadek proudu vyřadil průmysl. Vychladly pece, automobilky stály
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Výpadek proudu vyřadil průmysl. Vychladly pece, automobilky stály

Rozsáhlý výpadek elektřiny v Česku zasáhl také do výroby průmyslových podniků v zasažených krajích. Stojí automobilky, chemička musí spalovat přebytečnou produkci.


Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny

Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství