Páteční výpadek elektřiny zasáhl české firmy. Gastronomický sektor odhaduje škody na desítky milionů korun, o podobných penězích mluví i textilka Juta. Škodovka musí dohnat výrobu několika stovek vozů.
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více - 27. červen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 6/2025&nbs ... více
Letošní úroda ovoce v Česku by měla být po loňském mimořádném propadu způsobeném mrazy průměrná ve výši 132 tisíc tun. Loni činila pouhých 48 058 tun.
Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.
Hostem pořadu Headline s Davidem Chmátalem byl odborný konzultant Potravinářské komory Jan Pivoňka. Hlavními tématy rozhovoru byl vliv vysokých teplot na nakupované potraviny, tipy, na co si dávat v takovém počasí v obchodech pozor, i jak může být chladírenská taška velkou pomocí.
Ministerstvo zemědělství pokračuje ve svém tažení proti označování veganských potravin názvy užívanými pro masné výrobky. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) se o něco podobného neúspěšně pokoušel loni v Česku. Teď problém přenesl na bruselskou půdu.
Rozsáhlý výpadek elektřiny v Česku zasáhl také do výroby průmyslových podniků v zasažených krajích. Stojí automobilky, chemička musí spalovat přebytečnou produkci.
Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.
EU by měla definovat masné a živočišné produkty a zavést stejná pravidla pro všechny evropské státy. Podle ministerstva zemědělství, které návrh předložilo na Evropské radě, by harmonizace názvů lépe informovala lidi, co kupují a ulehčilo by se obchodníkům. Návrh podporuje i Potravinářská komora. Naopak proti návrhu vystupují organizace podporující rostlinnou stravu či Český svaz obchodu a cestovního ruchu, podle nich návrh pouze povede k nákladům na přejmenování výrobků.
Potravinářská komora ČR podporuje zavedení jednotných celoevropských pravidel pro rostlinné výrobky. Stávající legislativní nejednotnost totiž zbytečně komplikuje trh, vytváří nepřehledné prostředí pro spotřebitele a zavedení jasných pravidel dlouhodobě požadují i samotní producenti. Nastolení jednotných podmínek zajistí férové prostředí pro všechny a ukončí diskuse o chaosu v názvech rostlinných výrobků.
Slovenské ministerstvo financí právě spustilo pilotní verzi státního srovnávače cen potravin. Umožní spotřebitelům snadno zjistit, kde nakoupí základní potraviny za nejvýhodnější ceny. Ceny do systému zadávají a aktualizují přímo obchodní řetězce každý den. V Česku sice webové srovnávače cen potravin fungují už několik let, avšak všechny jsou komerční.