Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Bohatí plýtvají jídlem víc, ovoce se vyhazuje na venkově, zjistili vědci
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Bohatí plýtvají jídlem víc, ovoce se vyhazuje na venkově, zjistili vědci

Průměrný Pražan vyplýtvá půl kila potravin za týden, zjistili brněnští vědci. Za rok se v popelnicích nastřádá 26 kilogramů zbytečně vyhozeného jídla na osobu. Vychází to najevo z projektu Prague Food Waste Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci mimo jiné dospěli k tomu, že roli při míře plýtvání hraje i příjem domácnosti.


Vyšší příjem, větší plýtvání. Průzkum ukázal, jak Pražané vyhazují jídlo
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Vyšší příjem, větší plýtvání. Průzkum ukázal, jak Pražané vyhazují jídlo

Pražané ročně průměrně vyhodí 26 kilogramů jídla na osobu. Ukázal to projekt Prague Food Waste. Míra plýtvání podle výzkumnic z brněnské Mendelovy univerzity souvisí hlavně s příjmem domácností.


Zavedení změn ve školním stravování bude podle Potravinářské komory problematické
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Zavedení změn ve školním stravování bude podle Potravinářské komory problematické

Zavedení novely vyhlášky o školním stravování do praxe bude v současné podobě podle Potravinářské komory velmi problematické. Kvůli množství připomínek a jejich přesunům při vypořádání se podle ní stal materiál nepřehledným. Pozitivní je podle komory to, že bude nový spotřební koš, podle kterého školní jídelny vaří, povinné zavést až od školního roku 2026/2027, zatímco od letošního září to pro ně bude pouze možnost. 


Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel je však možné riziko nákazy minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak předejít případným zdravotním problémům z jídla.


Také díky tlaku Potravinářské komory ČR nevzrostou poplatky za obaly
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Také díky tlaku Potravinářské komory ČR nevzrostou poplatky za obaly

Mimo jiné také díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ta schválila snížení finanční rezervy autorizované obalové společnosti EKO-KOM z navrhovaných 50 % zpět na původních 25 % ročních nákladů. Tento krok je zásadní pro ochranu spotřebitelů, jelikož vyšší rezerva by znamenala vyšší náklady výrobců potravin na obaly, což by mělo za následek zdražování potravin. Návrh zákona nyní poputuje do Senátu a poté k podpisu prezidentovi.


Výroba a prodej potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Výroba a prodej potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu

Základní informace o možnostech výroby a prodeje potravin z domova.


Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce

Jsou rodiny, ve kterých se nevyhazuje takřka nic a dbají, aby každá potravina byla využita na maximum. Takových je u nás ale jen málo. Ostatní Češi klidně jídlo vyhazují, průměrně za 4 636 Kč ročně na osobu!


Zvýšení spotřební daně okrádá stát o miliardy, upozorňují lihovarníci
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Zvýšení spotřební daně okrádá stát o miliardy, upozorňují lihovarníci

V roce 2024 se spotřební daň na lihoviny zvýšila o deset procent. O stejnou výši narostla i letos a v roce 2026 se očekává další zvýšení o pět procent. Výrobci destilátů ale nesouhlasí a upozorňují, že další druhy alkoholu v takové míře zdaněné nejsou.


Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér

Když si přinesete voňavý bochník chleba z obchodu, nenechávejte ho v mikrotenovém sáčku. Takto uložený bochník velmi brzy podléhá plísním. Jak ho nejlépe uchovat?


Školní jídelny dostanou rok na přípravu nových receptů
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Školní jídelny dostanou rok na přípravu nových receptů

Vařit podle nových pravidel bude pro školní jídelny od letošního září možnost, povinnost až o rok později. Původně návrh vlády počítal s účinností od září 2025. Nová pravidla se však setkala s kritikou. Dle Svazu měst a obcí povedou některé změny ke zvýšení produkce odpadu, dětem prý jídla nebudou chutnat. Potravinářská komora upozornila, že zavedení změn bude v praxi problematické.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství