Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Společnost Thermo Electron Corporation představila novou metodu rychlou, přesnou a nedestruktivní metodu kvantitativního stanovení tuku a sušiny v sýrech, založenou na FT-NIT spektroskopii, s použitím FT-NIR analyzátoru. Techniku je možno využít i v jiných sektorech potravinářského a nápojového průmyslu.

Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
S deficitem kyseliny listové je spojován především výskyt vrozených vad neurální trubice, hyperhomocysteinemie,

Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.

Nejbohatší zdroje fytosterolů
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Nejbohatší zdroje fytosterolů
Pistácie a sezamová semínka obsahují více fytosterolů snižujících hladinu cholesterolu než většina jiných druhů ořechů a semen.

Změna v předpisu ES o dusičnanech
Renata Šarjaková, 21. únor 2006
Změna v předpisu ES o dusičnanech
Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001 tak, že se posunuje termín, od kterého čerstvý špenát může obsahovat vyšší hladiny dusičnanů. Nově tedy platí limit 3 000 mg/kg již od 1. října.

Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary
apic-ak.cz, 20. únor 2006
Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary

Podle Unie destilatérů existují v České republice dvě velké lihovarnické firmy, které zpracovávají ovoce na destiláty. Jde o firmy Jelínek ve Vizovicích a Zámecký ovocný lihovar v Blatné.


Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu
apic-ak.cz, 10. únor 2006
Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni ve 446 správních řízeních rozdala 18 obchodním řetězcům pokuty celkem za 19 milionů korun. Nejvíce pokutovaným obchodním řetězcem byla společnost Ahold Czech Republic, která si v 86 správních řízeních vysloužila sankce téměř 7,6 milionu korun. Ahold v Česku provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství