Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec

Přítomnost viru ptačí chřipky subtypu H5N1 v některých částech Evropy zvýšila obavy veřejnosti k bezpečnosti konzumace drůbežího masa a vajec určených k lidské spotřebě.


Komunikace  s dozorovými orgány
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Komunikace s dozorovými orgány
Popis činnosti dozorových orgánů.
Zdroj info ÚZPI
 

Změna vyhlášky o přídatných látkách
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Změna vyhlášky o přídatných látkách
Vyhláškou 431/2005 se v příloze vyhlášky 304/2004 o přídatných látkách do potravin mění část týkající se sladidel.

Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Beta-konglycinin je zásobní protein sóji, o kterém se předpokládá, že přispívá ke zdravotnímu prospěchu sóji. Firma Monsanto vyvíjí odrůdu sóji s vysokém obsahem této aktivní složky.

Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji

V dnešní době je již téměř standardem, že do každého chlazeného nápoje je v zařízeních společného stravování přidáván led. V předchozích letech již byly v rámci kontrolní činnosti odebírány vzorky ledu výsledky nebyly příliš potěšitelné. Proto  byla na území Moravskoslezského kraje ve dnech 6.a 7.10.2005  provedena cílená kontrola této  komodity v zařízeních společného stravování.


Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005

Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období III. čtvrtletí roku 2005 celkem  1268 potravinářských provozů. Z tohoto počtu bylo nejvíce kontrol provedeno v zařízeních společného stravování s přípravou pokrmů.


Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Biodegradovatelný obal na bázi polymléčné kyseliny vyrobené z kukuřice se bude používat na jedlé oleje, neperlivé minerální vody a čerstvé mléko.

Zdravotní účinky fermentovaných masných výrobků
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Zdravotní účinky fermentovaných masných výrobků
Studie provedená odborníky v Českých Budějovicích prokázala, že fermentované masné výrobky vyrobené za pomoci ušlechtilých mikroorganizmů mohou být příznivé pro zdraví člověka stejně jako jogurty.

Vyšší sankce za klamání spotřebitele
apic-ak.cz, 22. říjen 2005
Vyšší sankce za klamání spotřebitele

Zveřejnění výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce z prodeje potravin v obchodních řetězcích vedlo k výraznému nárůstu stížností, poukazujících na klamání spotřebitele a podezření z porušování zákona.


ROZMARYNA.CZ - VÍTĚZ TESTU E-OBCHODŮ S BIOPOTRAVINAMI
Renata Šarjaková, 12. říjen 2005
ROZMARYNA.CZ - VÍTĚZ TESTU E-OBCHODŮ S BIOPOTRAVINAMI
Vítězem prvního testu internetových obchodů s biopotravinami, který provedla Liga ekologických alternativ, se stal server www.rozmaryna.cz.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství