Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Do obchodů přichází změna. Vejce už nebudou muset být v chladicích boxech
Renata Šarjaková, 30. květen 2025
Do obchodů přichází změna. Vejce už nebudou muset být v chladicích boxech

Do českých obchodů přichází změna. Od 1. září si budete moci koupit vajíčka nebo majonézu mimo chladicí boxy kdekoliv na ploše prodejny. Novela, kterou připravuje ministerstvo zemědělství, totiž umožní skladovat vajíčka v prostorách s teplotou do 24 stupňů Celsia. Do teď to bylo 18 stupňů.


Konkurence zafungovala, supermarkety v Německu zlevňují o sto šest. A v Česku? Nic
Renata Šarjaková, 30. květen 2025
Konkurence zafungovala, supermarkety v Německu zlevňují o sto šest. A v Česku? Nic

Konkurence zafungovala, supermarkety v Německu zlevňují o sto šest. A v Česku? Nic


O tři stupně teplejší mrazáky – to by mohlo přinést překvapivě velké úspory emisí
Renata Šarjaková, 22. květen 2025
O tři stupně teplejší mrazáky – to by mohlo přinést překvapivě velké úspory emisí

Ve světě se formuje koalice velkých firem, které vyrábějí, převážejí a skladují mražené potraviny. Nyní musí teploměr jejich mrazáků ukazovat alespoň -18°C, firmy však tvrdí, že by stačilo -15°C. Znamenalo by to výraznou úsporu emisí i nákladů.


Pivaři mění návyky
Renata Šarjaková, 22. květen 2025
Pivaři mění návyky

Pivaři mění návyky. Nealko pivo dobývá Česko, hospody ztrácejí zákazníky


Špekáčky třikrát jinak: Naložte je jako utopence, upečte na pivu nebo připravte buřtguláš
Renata Šarjaková, 20. květen 2025
Špekáčky třikrát jinak: Naložte je jako utopence, upečte na pivu nebo připravte buřtguláš

Špekáčky na ohni chutnají jako prázdniny u babičky, jejich opékání je každoroční rituál, bez kterého si u nás léto dovede představit málokdo. Jak vybrat ty nejlepší a co s nimi, když nevyjde počasí nebo pár kousků zbude?


Maso v obchodech je pod výrobní cenou. Za tolik ani nenakoupím, říká výrobce
Renata Šarjaková, 20. květen 2025
Maso v obchodech je pod výrobní cenou. Za tolik ani nenakoupím, říká výrobce

V Česku v poslední době nastává poněkud paradoxní situace. Z Česka se vyváží stále více hovězího masa a drůbeže. Zahraniční odběratelé totiž přeplatí ty české. Maso pak ale v zemi chybí, a tak se musí ve větší míře zase dovážet.


Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům
Renata Šarjaková, 20. květen 2025
Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům

Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům. Konkurence má výhodu, řeší výrobci


Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR
Renata Šarjaková, 20. květen 2025
Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR

Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR


Restaurace budou možná brzy muset psát, odkud mají maso
Renata Šarjaková, 13. květen 2025
Restaurace budou možná brzy muset psát, odkud mají maso

Švédsko je zatím posledním z evropských států, které nařizují svým restauratérům informovat o zemi původu jimi používaného masa. Zařadilo se tak do společnosti Finska, Slovenska, Estonska a Francie, které k těmto krokům už přistoupily nebo se na ně chystají. Cílem je větší informovanost zákazníků. Časem by podobná regulace mohla být v celé EU.


Jak si české výrobky vedou v jiných státech? Každý trh je úplně jiný, vládne pivo a zákusky
Renata Šarjaková, 13. květen 2025
Jak si české výrobky vedou v jiných státech? Každý trh je úplně jiný, vládne pivo a zákusky

Tradiční chuť, poctivá výroba i moderní trendy. České potraviny si pomalu nacházejí cestu na západoevropské trhy, ale konkurence je tvrdá a nároky zákazníků vysoké.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství