Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Vakuové sušení uchovává vitaminy
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Vakuové sušení uchovává vitaminy

Němečtí výzkumníci vyvinuli novou metodu mikrovlnného vakuového sušení, při jejímž použití zůstane zachován v ovoci a dalších potravinách původní obsah vitaminů


Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Ve dnech 15.–17. května 2006 se uskuteční v USA (Bethesda, Maryland) konference zaměřená na doplňky stravy na bázi multivitaminů/minerálních látek, která bude sloužit jako základ pro zaměření dalšího výzkumu a doporučení pro spotřebitele.

Budoucnost potravinářského strojírenství
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Budoucnost potravinářského strojírenství
Ve dnech 26.–28. dubna 2006 se koná ve Varšavě (Polsko) 2. technické symposium CIGR, sekce VI.

Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Společnost Thermo Electron Corporation představila novou metodu rychlou, přesnou a nedestruktivní metodu kvantitativního stanovení tuku a sušiny v sýrech, založenou na FT-NIT spektroskopii, s použitím FT-NIR analyzátoru. Techniku je možno využít i v jiných sektorech potravinářského a nápojového průmyslu.

Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
S deficitem kyseliny listové je spojován především výskyt vrozených vad neurální trubice, hyperhomocysteinemie,

Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.

Nejbohatší zdroje fytosterolů
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Nejbohatší zdroje fytosterolů
Pistácie a sezamová semínka obsahují více fytosterolů snižujících hladinu cholesterolu než většina jiných druhů ořechů a semen.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství