Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Příručka pro import potravin do EU
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Příručka pro import potravin do EU
Návod Evropské komise, GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele v otázkách souvisejících s importem potravin (živočišného/neživočišného původu, složených potravin) do EU. Definice pojmů, speciální podmínky importů.

Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Britská společnost Chocolate Powder Company testuje tablety na hubnutí vyrobené na bázi kakaa, které by měly mít pozitivní účinky na snižování tělesné hmotnosti.

Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa

Purifikovaný ferritin ze sójových bobů se snadno absorbuje v lidském těle a vzhledem k vysoké biologické využitelnosti obsaženého železa může sloužit jako prostředek ke zvyšování hladiny železa u populace s deficitem tohoto prvku.


Cukerný pořádek v ČR se nemění
apic-ak.cz, 16. březen 2006
Cukerný pořádek v ČR se nemění

Ministerstvo zemědělství respektuje středeční rozhodnutí Ústavního soudu týkající se vládního nařízení, kterým se rozděluje kvóta na produkci cukru v České republice.


Evropská technologická platforma Food for Life
Renata Šarjaková, 14. březen 2006
Evropská technologická platforma Food for Life
V ETP “Food for Life” je nastíněna vize potravinářského oboru do roku 2020 a dále. Na základě této ETP bude vytvořena Strategická výzkumná agenda, která bude předložena Evropské komisi v souvislosti s přípravou 7. rámcového programu V&V v EU. Přehled souvisejících technologických platforem.

Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
FDA schválil používání zdravotních tvrzení na zrna ječmene a ječné výrobky, a to s platností od ledna 2006.

Kypřidlo pro zmrazená těsta
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Kypřidlo pro zmrazená těsta
Společnost Innophos vyvinula nový kypřicí prostředek pro zmrazená těsta nazvaný Dough-Rise™, který představuje patentovanou směs chemických kypřidel sestavenou speciálně pro chlazené a zmrazené těstové výrobky. Jedná se o směs fosfátu sodno-hlinitého, monokalcium fosfátu a kalcium pyrofosfátu.

Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Společnost Palsgaard uvedla na trh dva nové emulgátory –EMULPALS®210 a EMULPALS®212, určené pro prodlužování čerstvosti šlehaných pekařských výrobků.

Pivo na recept
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Pivo na recept
K příznivě působícím látkám obsaženým v pivě patří kyselina listová, křemičitany a xantohumol. Jako nápoj s příznivým složením bylo vyvinuto nízkoalkoholové pivo Karla balance.

Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Společnost Quest uvedla na trh novou řadu ochucovadel, která napomáhají řešit problém potravinářského a nápojového průmyslu spojený se snižováním obsahu tuku, cukru a soli při zachování originální chuti a aromatu výrobku.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství