Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Obohacování masa mastnými kyselinami
Renata Šarjaková, 12. červenec 2006
Obohacování masa mastnými kyselinami
Zkoumá se možnost obohacování masa polynenasycenými kyselinami prostřednictvím krmiv obohacených rybími oleji.

Šest nejdůležitějších plodin pro rozvoj civilizace
Renata Šarjaková, 10. červenec 2006
Šest nejdůležitějších plodin pro rozvoj civilizace

Článek se zabývá šesti nejvíce pěstovanými plodinami na světě z hlediska vyprodukovaného množství a jejich významu pro výživu lidstva.


Mléčné výrobky fortifikované riboflavinem
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Mléčné výrobky fortifikované riboflavinem
Přidáním bakterií produkujících riboflavin do jogurtů lze zvýšit jejich nutriční hodnotu s náklady mnohem nižšími než vyžaduje konvenční fortifikace.

Mango zvyšuje obsah vlákniny v pekařských výrobcích
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Mango zvyšuje obsah vlákniny v pekařských výrobcích
Potravní vlákninu z nezralého manga lze snadno inkorporovat do pekařských výrobků a zlepšovat tak jejich nutriční profil.

Čirok místo pšenice
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Čirok místo pšenice
Američtí vědci šlechtí čirok pro potravinářské účely.

Sýr snižující hladinu cholesterolu
Renata Šarjaková, 30. červen 2006
Sýr snižující hladinu cholesterolu
Výrobek má příjemnou sýrovou chuť a vůni, 12 % tuku a obsahuje přírodní, ingredience Reducol s cholesterolsnižujícími účinky.

Zaměření na náhrady cukru
Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Zaměření na náhrady cukru
V Oslo byla založena Nadace na podporu rozvoje výroby funkčních potravin a nápojů a zpočátku preferuje vývoj náhrad cukru.

Nová technologie bezlaktózních fermentovaných mléčných výrobků
Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Nová technologie bezlaktózních fermentovaných mléčných výrobků
V Maďarsku byl vyvinut postup výroby bezlaktózových fermentovaných mléčných výrobků. Výchozí surovinou je mléko obohacené bílkovinným koncentrátem.

Forma vápníku vhodná pro fortifikaci náhražek mléka
Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Forma vápníku vhodná pro fortifikaci náhražek mléka
Gadocal K obsahuje vápník ve formě citrátu vápenato-draselného a zabraňuje nežádoucí sedimentaci.

Chléb snižující cholesterol čeká na schválení
Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Chléb snižující cholesterol čeká na schválení
Podle sdělení společnosti Food Manufacture bude v nejbližší době ve Velké Británii, po schválení Evropskou komisí, v prodeji žitný chléb obohacený rostlinnými steroly snižujícími cholesterol, které se dosud používaly v mléčných výrobcích a pomazánkách.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství