Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Rozdíl mezi
Renata Šarjaková, 13. červen 2025
Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"

Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"


Změny ve školním stravování budou od září jen dobrovolné. Povinné se odkládají
Renata Šarjaková, 10. červen 2025
Změny ve školním stravování budou od září jen dobrovolné. Povinné se odkládají

Od září nebudou povinné změny na talířích žáků škol, školek nebo třeba internátů, které měly zavést více luštěnin či méně masa. Dlouho připravovaná změna tzv. stravovacího koše sice začne platit od nového školního roku, jak stát plánoval, ale školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit.


Vynucená loajalita. Obchodníci tlačí zákazníky do věrnostních aplikací, posvítí si na ně kontroloři
Renata Šarjaková, 10. červen 2025
Vynucená loajalita. Obchodníci tlačí zákazníky do věrnostních aplikací, posvítí si na ně kontroloři

Každý nákupní rituál dlouhá léta pravidelně končil obligátní otázkou: „A naši kartičku máte?“ Doba se ale mění a s ní i technologie, které obchodní řetězce k připoutání zákazníků a analýze jejich spotřebního chování používají. Dnes tedy rituální otázka před zaplacením zní: „A naši aplikaci máte?“ Podstatně tím narostl objem údajů a osobních dat, jež po instalaci programu do mobilního telefonu putují od zákazníka k obchodníkovi.


Ceny potravin na světových trzích klesají
Renata Šarjaková, 10. červen 2025
Ceny potravin na světových trzích klesají

Ceny potravin na světových trzích klesají. Pomohla kukuřice z Jižní Ameriky i levnější oleje


Češi a brambory: Nejvíc frčí bramboráky! Proč dovážíme tuny brambor z Egypta?
Renata Šarjaková, 10. červen 2025
Češi a brambory: Nejvíc frčí bramboráky! Proč dovážíme tuny brambor z Egypta?

Každý z nás ročně zkonzumuje v průměru 60 kilo brambor. Připravujeme je na stovky způsobů, ať už jako přílohu, nebo hlavní jídlo. Vůbec nejradši si ale podle unikátního velkého průzkumu smlsneme na bramborácích.


Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování
Renata Šarjaková, 10. červen 2025
Pivo radši doma a nealko. Návyky Čechů se mění i ve stravování

V Česku roste spotřeba nealkoholického piva. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, což je vůbec nejvíc v historii. Naopak klesá domácí spotřeba toho klasického. Každý Čech loni vypil podle Českého svazu pivovarů a sladoven v průměru 126 litrů piva, což je o šestnáct litrů méně než před šesti lety. 


Změny ve školním stravování budou od září jen dobrovolné. Povinné se odkládají
Renata Šarjaková, 5. červen 2025
Změny ve školním stravování budou od září jen dobrovolné. Povinné se odkládají

Od září nebudou povinné změny na talířích žáků škol, školek nebo třeba internátů, které měly zavést více luštěnin či méně masa. Dlouho připravovaná změna tzv. stravovacího koše sice začne platit od nového školního roku, jak stát plánoval, ale školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit.


Jak nakopnout biopotraviny? Češi by chtěli jíst zdravěji, ale jsou citliví na ceny
Renata Šarjaková, 3. červen 2025
Jak nakopnout biopotraviny? Češi by chtěli jíst zdravěji, ale jsou citliví na ceny

Ačkoli v Česku existují firmy nabízející biopotraviny, které mají své věrné zákazníky, odbyt těchto produktů celkově spíše stagnuje. Jsme pod průměrem Evropské unie, prodeje poškodil pokles reálných příjmů v posledních letech – i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.


Olivový olej zlevňuje. Po poslední dobré sklizni v klíčovém Španělsku farmářům počasí přeje i letos
Renata Šarjaková, 3. červen 2025
Olivový olej zlevňuje. Po poslední dobré sklizni v klíčovém Španělsku farmářům počasí přeje i letos

Vedra a s nimi spojené dlouhé sucho, jeden z neblahých projevů klimatických změn, znamenaly v uplynulých zhruba dvou letech doslova pohromu pro jihoevropské producenty olivového oleje .


Webinář u příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin - 6. 6. 2025
Renata Šarjaková, 3. červen 2025
Webinář u příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin - 6. 6. 2025

Webinář u příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin - 6. 6. 2025


Úvodní stranaZprávyPotravinářství