Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Rekordně levné brambory. Zákazníci jásají, farmáři přemýšlejí, jak dál
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Rekordně levné brambory. Zákazníci jásají, farmáři přemýšlejí, jak dál

Zákazníci mohou jásat, brambory ve slevových akcích v supermarketech se letos prodávají za méně než 10 korun, v některých případech dokonce za šest korun za kilogram. Pěstitelé se však neradují. Hlíz byl letos v celé Evropě přebytek, na každém prodaném kilogramu tak podle svých slov tři až čtyři koruny tratí.


Vánoce se prodraží. Cena vajec trhá rekordy, připlatíme si i za maso a kakao
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Vánoce se prodraží. Cena vajec trhá rekordy, připlatíme si i za maso a kakao

Ceny vajec vzrostly raketovým tempem. Plato 30 vajec za stovku je minulostí. Výjimkou momentálně nejsou ani ceny překračující dvojnásobek běžné ceny a před Vánoci už se podle odborníků zlevňovat nebude. Situace by se mohla zlepšit až po Novém roce.


Něco se musí stát, mléko za 11,90 Kč nedává smysl, říká šéf Lactalisu
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Něco se musí stát, mléko za 11,90 Kč nedává smysl, říká šéf Lactalisu

„Některé výrobky opravdu dnes nejsou bez promocí prodejné a je to něco, o čem se budeme muset bavit,“ říká v rozhovoru Michal Brada, šéf mlékárenské skupiny Lactalis CZ.


Jídlo za tisíce korun v koši. Extrémně plýtvá hlavně jedna skupina Čechů
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Jídlo za tisíce korun v koši. Extrémně plýtvá hlavně jedna skupina Čechů

Na jednu stranu lidé žehrají na vysoké ceny potravin, na druhou stranu jimi plýtvají. Na každého Čecha připadá 98 kilogramů potravinového odpadu ročně. Zemědělci, zpracovatelé, obchodníci a restaurace na tom mají jen relativně malý podíl. Většinu jídla totiž vyhazují koncoví spotřebitelé v domácnostech, zejména nejmladší dospělí z generace Z.


Česká vína opět sklidila úspěch na festivalu Taste of Abu Dhabi
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Česká vína opět sklidila úspěch na festivalu Taste of Abu Dhabi

Minulý týden, od 14. do 16. listopadu 2025, se do Abú Dhabí vrátil festival Taste of Abu Dhabi, který proměnil Yas Gateway Park v živé centrum kulinářských zážitků, hudby a rodinné zábavy. Festival přilákal více než 19 tisíc návštěvníků, kteří si přišli vychutnat to nejlepší z emirátské gastronomické scény, a došlo i k navýšení plochy eventu oproti minulému ročníku.


Potravinářská komora ČR: Stravovací vyhlášku je potřeba přepracovat, spotřební koš vznikl netransparentně a bez konzultací
Renata Šarjaková, 26. listopad 2025
Potravinářská komora ČR: Stravovací vyhlášku je potřeba přepracovat, spotřební koš vznikl netransparentně a bez konzultací

Potravinářská komora ČR vítá záměr budoucí vlády revidovat nedávno zavedenou vyhlášku o školním stravování. Pouhé úpravy však nestačí. 


Tento týden si připomínáme hrozbu antimikrobiální rezistence
Renata Šarjaková, 21. listopad 2025
Tento týden si připomínáme hrozbu antimikrobiální rezistence

Evropský antibiotický den je evropská iniciativa v oblasti veřejného zdraví, která se již tradičně každoročně koná dne 18. listopadu a zahajuje Světový antibiotický týden (18. - 24. 11.). 


Albert v lákavé akci nabízel velkou slevu na zrnkovou kávu. Klamání zákazníků, rozhodl soud
Renata Šarjaková, 19. listopad 2025
Albert v lákavé akci nabízel velkou slevu na zrnkovou kávu. Klamání zákazníků, rozhodl soud

Až do trpkého konce bojoval obchodní řetězec Albert proti pokutě 200 tisíc korun, kterou dostal od České obchodní inspekce za uvádění klamavé slevy. Konkrétně obchod lákal na slevu 44 procent na zrnkovou kávu, ale výsledná cena byla ještě o dvacet korun vyšší než ta nejnižší, za kterou obchodník prodával to samé zboží v uplynulých třiceti dnech.


Budou letos Vánoce zase drahé? Podívejte se, kolik bude stát vánočka nebo bramborový salát
Renata Šarjaková, 19. listopad 2025
Budou letos Vánoce zase drahé? Podívejte se, kolik bude stát vánočka nebo bramborový salát

Budou letos Vánoce zase drahé? Podívejte se, kolik bude stát vánočka nebo bramborový salát


Hovězí jako luxus. Maso a uzeniny v Česku zdražují
Renata Šarjaková, 19. listopad 2025
Hovězí jako luxus. Maso a uzeniny v Česku zdražují

Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství