Pokud jste čekali, že maso na pultech v příštím roce zlevní, budete zklamáni. Podle majitele masokombinátu Krásno Karla Pilčíka bude naopak zdražovat. Rostou totiž náklady a už teď jsou podle něj marže potravinářů neúměrně nízké.
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 2. prosinec 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 11/2025&nb ... více - 31. říjen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 10 ... více - 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více
Cíl Evropské unie snížit do konce roku 2030 množství potravinového odpadu při výrobě a zpracování potravin o deset procent považuje Potravinářská komora ČR za nesmyslný. Odpadu už teď mnoho potravinářů produkuje omezené množství a není mnoho prostoru pro jeho další snížení, řekl mluvčí komory Marek Zemánek.
Nastupující vláda se chystá přepracovat vyhlášku o zdravých obědech, tedy o takzvaném spotřebním koši, která nařizuje školním jídelnám zařadit do jídelníčků více luštěnin nebo celozrnných příloh. Podle hnutí ANO jde o experiment na dětech a takové obědy prý budou často končit v koši. Přitom právě to měla vyhláška odbourat.
Priority tuzemských výrobců potravin se podle Potravinářské komory ČR z velké části shodují se zveřejněnými záměry nové vlády. Jde zejména o podporu potravinářského sektoru, snižování administrativní zátěže, zvyšování potravinové soběstačnosti Česka nebo omezení dovozu nekvalitních produktů. Komora je připravena pokračovat ve spolupráci s novým vedením ministerstva zemědělství, a to jak při přípravě legislativních změn, tak při realizaci projektů v různých oblastech.
Potravinářská komora ČR se ostře vymezuje proti nepravdivým tvrzením prezidenta Tomáš Prouzy ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. V souvislosti s nízkými cenami másla hovořil o údajné neefektivitě tuzemských mlékáren.
Potravinářská komora ČR upozorňuje na nesmyslnost povinného cíle Evropské unie snížit do roku 2030 potravinový odpad u zpracovatelů a výrobců o 10 %. Podle Komory již podniky v mnoha případech provozují velmi efektivní výrobní systémy s minimálním odpadem. Potravináři naopak kritizují stávající metodiku měření, která je v praxi obtížně realizovatelná. Vyžaduje totiž odhad množství a koeficienty, což způsobuje značné nepřesnosti.
Slovo maso by se mělo používat jenom u kusů živočichů, vyčetl ve středu na konferenci Potravinářské komory ČR výrobcům masa z tkáňových kultur ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec. T
Současný pokles cen másla způsobuje podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR zejména dlouhodobý přebytek mléka a také to, že mléko rychle zlevňuje.
Evropská komise, Evropský parlament a Rada EU se nedávno dohodly na odložení účinnosti sporného nařízení o odlesňování o další rok. Za odkladem stojí tlak ze strany evropského průmyslu, do něhož se aktivně zapojila i Potravinářská komora ČR. Komora v Bruselu opakovaně upozorňovala na zásadní chyby, a to jak formou dopisů a podkladů europoslancům, tak při přímých jednáních s Evropskou komisí. Nyní je potřeba využít získaný roční odklad k přípravě na praktické provádění a k dalšímu zjednodušení a přepracování nařízení.



