Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel je však možné riziko nákazy minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak předejít případným zdravotním problémům z jídla.


Také díky tlaku Potravinářské komory ČR nevzrostou poplatky za obaly
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Také díky tlaku Potravinářské komory ČR nevzrostou poplatky za obaly

Mimo jiné také díky intenzivnímu tlaku potravinářského sektoru se podařilo prosadit důležité rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ta schválila snížení finanční rezervy autorizované obalové společnosti EKO-KOM z navrhovaných 50 % zpět na původních 25 % ročních nákladů. Tento krok je zásadní pro ochranu spotřebitelů, jelikož vyšší rezerva by znamenala vyšší náklady výrobců potravin na obaly, což by mělo za následek zdražování potravin. Návrh zákona nyní poputuje do Senátu a poté k podpisu prezidentovi.


Výroba a prodej potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu
Renata Šarjaková, 2. červenec 2025
Výroba a prodej potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu

Základní informace o možnostech výroby a prodeje potravin z domova.


Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Češi si sice stěžují na drahotu, ale... Ročně vyhodíme jídlo za tisíce

Jsou rodiny, ve kterých se nevyhazuje takřka nic a dbají, aby každá potravina byla využita na maximum. Takových je u nás ale jen málo. Ostatní Češi klidně jídlo vyhazují, průměrně za 4 636 Kč ročně na osobu!


Zvýšení spotřební daně okrádá stát o miliardy, upozorňují lihovarníci
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Zvýšení spotřební daně okrádá stát o miliardy, upozorňují lihovarníci

V roce 2024 se spotřební daň na lihoviny zvýšila o deset procent. O stejnou výši narostla i letos a v roce 2026 se očekává další zvýšení o pět procent. Výrobci destilátů ale nesouhlasí a upozorňují, že další druhy alkoholu v takové míře zdaněné nejsou.


Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Jak uchovávat chleba? A proč je lepší péct ho v klasické troubě? Radí chlebový someliér

Když si přinesete voňavý bochník chleba z obchodu, nenechávejte ho v mikrotenovém sáčku. Takto uložený bochník velmi brzy podléhá plísním. Jak ho nejlépe uchovat?


Školní jídelny dostanou rok na přípravu nových receptů
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Školní jídelny dostanou rok na přípravu nových receptů

Vařit podle nových pravidel bude pro školní jídelny od letošního září možnost, povinnost až o rok později. Původně návrh vlády počítal s účinností od září 2025. Nová pravidla se však setkala s kritikou. Dle Svazu měst a obcí povedou některé změny ke zvýšení produkce odpadu, dětem prý jídla nebudou chutnat. Potravinářská komora upozornila, že zavedení změn bude v praxi problematické.


Letní grilování letos vyjde levněji. Překvapí cena zeleniny i kuřecího masa
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Letní grilování letos vyjde levněji. Překvapí cena zeleniny i kuřecího masa

Slevy v akčních letácích se u surovin na grilování letos blíží 30 procentům. Zlevnilo třeba vepřové a díky lepší sezoně také zelenina. Výrazně si připlatit naopak musí třeba milovníci hovězích burgerů, vyplývá z analýzy slevových letáků.


V ČR podle výrobců roste zájem o hmyzí potraviny, rozvoj brzdí legislativa i skepse
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
V ČR podle výrobců roste zájem o hmyzí potraviny, rozvoj brzdí legislativa i skepse

Zájem o potraviny s hmyzem mezi Čechy roste, větší rozvoj a prodeje ale brzdí zejména skepse lidí a nastavení legislativy. ČTK to řekli zástupci českých firem Crunchy, Sens Food a WormUP, které vyrábějí a nabízejí hmyzí potraviny. V ČR je aktuálně šest zpracovatelů hmyzu pro potravinářské účely. Potraviny s obsahem hmyzu má ve své stálé nabídce i několik obchodních řetězců a některé z nich plánují rozšíření sortimentu hmyzích potravin. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními řetězci.


Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?
Renata Šarjaková, 27. červen 2025
Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel je však možné riziko nákazy minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak předejít případným zdravotním problémům z jídla.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství