- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Firmy Monsanto a The Solae Company uzavřely koncem října dohodu týkající se vývoje a uvedení na trh nové řady sójových proteinů s lepšími organoleptickými vlastnostmi (flavorem) a rozpustností. Firma Monsanto pracuje za pomoci pokrokové technologie šlechtění rostlin na vývoji nové sóji s vyšším obsahem beta-konglycininu. O sójovém proteinu se zjistilo, že má řadu prospěšných účinků na lidské zdraví, např. napomáhá snižování cholesterolu a tím snižování rizika koronárního onemocnění srdce. Prověřuje se jeho vliv na prevenci obezity. Kromě nutriční hodnoty má sója v potravinářských výrobcích i řadu technologických funkcí. Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu přispěje k lepší chuti potravin a nápojů s obsahem sóji, čímž se stane pro spotřebitele více přijatelná.
Zpráva IFT z 27. 10. 2005 Zdroj info: ÚZPI
Pozn.: Beta-konglycinin (7S globulin) je hlavní zásobní protein sóji. Zjistilo se, že beta-konglycinin má vliv na inhibici aterosklerózy, prověřuje se jeho vliv na snižování chuti (appetite suppressant).