- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Přítomnost tuků v potravinách
Informovanost spotřebitelů o tzv. špatných tucích, trans mastných kyselinách a nasycených tucích, je třeba neustále zvyšovat. Tato skutečnost byla zveřejněna v přehledu Americké asociace pro výzkum srdečních onemocnění. Většina Američanů ale neví, v jakých potravinách, včetně masných výrobků, se tyto sledované tuky vyskytují. Průzkum ukazuje, že 92 procent spotřebitelů bylo informováno o trans tucích. Od roku 2006 byl zaznamenán prudký nárůst z původních 84 procent. Ale jen 21 procent obyvatel může jmenovat tři potravinové zdroje samotných trans tuků.
A zatímco je 93 procent spotřebitelů informováno o nasycených tucích, pouze 30 procent umí vyjmenovat tři potravinové zdroje samotných nasycených tuků. To lze považovat za dobrou informovanost.
Nedostatečné uvědomování si těchto informací o tucích je podle výše uvedené asociace rizikové a mohlo by vést k nárůstu srdečních onemocnění. Od roku 2006 bylo zvýšeno z 63 procent na 73 procent v roce 2007 sledování trans tuků a od 73 procent na 77 procent u nasycených tuků.
Spotřebitelé také častěji dávají přednost zdravému stravování, které částečně vede ke snižování obsahu trans tuků. V potravinářských obchodech bývají potraviny, které jsou uváděny do oběhu, označovány informacemi o zdravotních účincích potravin,. Tyto informace bývají uvedeny i u jídel podávaných v restauracích. Jen malé procento Američanů si uvědomuje důležitost orientovat se podle poskytnutých informací. Vědí, že je potřeba pro stravování volit vhodné potraviny.
Zdroj: Agronavigator, ÚZPI