Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Renata Šarjaková, 10. září 2007
Nová revoluční metoda měření rozpuštěného kyslíku pro nápojový průmysl
Nová revoluční metoda měření rozpuštěného kyslíku pro nápojový průmysl
Je popsán princip optické metody na měření rozpuštěného kyslíku v nápojích a jeho výhody.
Kyslík může mít negativní vliv na v chuťovou stabilitu nápojů. Proto je důležité sledovat jeho obsah v průběhu celého výrobního procesu. Dosavadní způsoby měření rozpuštěného kyslíku (amperometrická metoda) je časově náročná a někdy i méně přesná. Proto byla navržena inovovaná optická metoda stanovení rozpuštěného kyslíku, založená na optickém měření luminiscence. Na základě časového posunu mezi ozářením luminiscencí je možno určit obsah kyslíku. Metoda je vysoce přesná i při malém obsahu rozpuštěného kyslíku, je rychlá
a poskytuje stabilní výsledky měření. Vyznačuje se i nízkými provozními náklady včetně kalibrace. Je vhodná pro pivovarský průmysl a pro průmysl sycených nápojů.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Hodnocení
=> průměr 630