- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Potraviny ze surovin ekologického zemědělství Část II:Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva a biosladu
Autor uvádí podrobný přehled všech právních předpisů souvisejících s výrobou a uváděním na trh biopotravin a požadované administrativních úkonů k zahájení výroby a inspekční mechanismy včetně kontaktních adres jednotlivých odpovědných subjektů (platných
pro celou oblast výroby biopotravin). Z pohledu specializovaného oboru pivovarské výroby jsou uvedeny technologické požadavky na výrobu biosladu a biopiva (zákaz ošetření finálních produktů ionizačním zářením, přípustnost souběžné výroby klasické i bioprodukce
bez povinnosti zavést speciální organizační opatření jako je plombování kvasných či ležáckých sudů, dohledatelnost jednotlivých partií, informovat předem o plánovaném termínu výroby bioproduktů). Složky povolené pro pivovarsko-sladařský obor jsou zemědělské
bioprodukty (min. 95 % ze surovin) a z látek přídavných je povoleno používat pouze CO2, N2, jako propellanty, kyselina askorbová a kyselina mléčná, z látek pomocných pak 12 položek (voda, uhličitan a hydroxid vápenatý, křemelina, bentonit, perlit, aktivní
uhlí a deriváty amorfního oxidu křemičitého, O2 a některé enzymy, pokud nejsou původu GMO. Na tuzemském trhu jsou dostupné v biokvalitě pouze sladovnický ječmen, chmel je nutno nakupovat v zahraničí.. Z hlediska kvality je možné konstatovat, že bioprodukty (ječmen) vykazovaly v některých ukazatelích lepší výsledky než klasické produkty, což ale lze vysvětlit i tím, že při nižších výnosech sladovnického ječmene v biokvalitě je tato plodina bohatší ve stejném hmotnostním jednotce na některé živiny a aromatické látky.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.