Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
Renata Šarjaková, 5. září 2007
Změny funkčních vlastností syrovátkových koncentrátů modifikací bílkovinného složení
Změny funkčních vlastností syrovátkových koncentrátů modifikací bílkovinného složení
Porovnání pěnotvorných, emulgačních a gelotvorných vlastností retentátu z WPC po oddělení alfa-laktalbuminu a běžného WPC.
V rámci projektu č. AiF-FV 14127BR/1 podporovaném Spolkovým ministerstvem hospodářství a práce (SRN) byl na vysoké škole v Köthen vyvinut postup izolace alfa-laktalbuminu ze sladké syrovátky, který spočívá v přesunutí této bílkoviny během ultrafiltrace do permeátu a v následném enzymatickém čištění. Koncentrát syrovátkových bílkovin (WPC), který přitom odpadá, má snížený obsah alfa-laktalbuminu a zvýšený podíl vysokomolekulárních imunoglobulinů. Důležité přitom je, že změněné složení se neprojeví na funkčních vlastnostech WPC, takže proces je ekonomicky únosný.
Při výrobním procesu byl výchozí WPC zředěn na 6,5 % sušiny, ultrafiltrován na laboratorním zařízení Centramate (firmy Pall), až se objem zmenšil 1:20 (tlak 2 bary, teplota 45 ºC, pH 6,75). Použitá membránová kazeta typu Omega měla mez oddělování 300 kDa a filtrační plochu 0,093 m2.
Změny složení po ultrafiltraci WPC
|
alfa-laktalbumin
(%) |
beta-laktoglobulin
(%) |
Sušina
(%) |
Imunoglobulin
(%) |
Původní sladká syrovátka |
20,3 |
57 |
10 |
10,1 |
UF-permeát |
50,2 |
45,6 |
4,1 |
0 |
UF-retentát |
15,5 |
54,7 |
14,8 |
15 |
Ověřování modifikovaného WPC (retentátu po ultrafiltraci) spočívalo ve zjišťování povrchových vlastností a schopnosti vytváření gelu.
Pěnotvorné a emulgační vlastnosti se zjišťovaly v modelových pokusech při pH 2 až 8 v porovnání as běžným WPC. Koncentrace bílkovin byla při zjišťování šlehatelnosti 2,5 % a při emulgačních pokusech 0,1 %. Modifikované složení WPC se zásadně neprojevilo na množství získané pěny, zvýšilo však její stabilitu, a to v celém spektru pH. Důvodem je vyšší obsah imunoglobulinů.
Podobně pozitivní vliv měla úprava složení WPC na emulgační schopnosti v porovnání s běžným WPC-35 a WPC-80 (především při nízkých hodnotách pH). Zásadní důvod spočívá v rozdílných emulgačních schopnostech syrovátkových bílkovin. Zatímco alfa-laktalbumin emulguje průměrně 0,24 g oleje, beta-laktoglobulin 0,62g/mg. Rovněž stabilita emulzí je v případě modifikovaného WPC lepší.
Schopnost želírování zjišťovaná při standardních podmínkách při pH 4 až 8 a teplotách 30 až 90 ºC byla optimální při nižších teplotách než u běžných koncentrátů, a gely byly pevnější.