Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
Renata Šarjaková, 4. září 2007
174 nových aromatizujících látek GRAS
174 nových aromatizujících látek GRAS
Panel expertů FEMA publikoval 23. vydání aromatických látek obecně považovaných za nezávadné (GRAS).
Panel expertů Asociace výrobců aromat a extraktů (Flavor and Extract Manufacturers Association, FEMA) v USA po dobu více než čtyřiceti let zajišťuje vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek. Látky, které panel expertů FEMA považuje za podmínek jejich použití obecně za bezpečné (Generally Recognized As Safe”, GRAS) se nepovažují za potravinářská aditiva a před jejich uvedením na trh v USA není zapotřebí pro tyto látky získat souhlas Úřadu pro potraviny a léky (US FDA).
Panel expertů FEMA tvoří odborníci z různých vědních disciplín, např. z toxikologie, patologie, biochemie, organické chemie, farmakologie. Jednotliví členové pracují v panelu po dobu dvou až více než 25 let, v průměru 11 let. Panel pravidelně publikuje svá rozhodnutí o látkách GRAS v recenzované literatuře.
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA) inicioval v roce 1996 program systematického vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek. Ve shodě s panelem expertů FEMA došel JECFA k závěru, že více než 1 700 aromatizujících látek GRAS nepředstavuje za současných podmínek jejich použití riziko pro zdraví. Podobný program začal v EU v roce 2001. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) došel u látek strukturálně podobných těm, které vyhodnocoval JECFA, k podobným závěrům.
Panel expertů FEMA hraje klíčovou úlohu ve vyhodnocování bezpečnosti aromatizujících látek a to ve světovém měřítku. Počátkem roku 2005 se JFFMA (Japanese Flavor and Fragrance Materials Association) spojila s IOFI (International Organization of Flavor Industries) a FEMA s cílem vyhodnotit z hlediska GRAS více než 300 látek původně používaných k aromatizaci pouze v Japonsku a v jiných asijských zemích.
Institut potravinářských technologů v USA publikoval prostřednictvím svého časopisu Food Technology 23. vydání aromatizujících látek označovaných GRAS. Pro 174 nových aromat uvádí panel expertů FEMA údaje o použitelných množstvích těchto látek v různých kategoriích výrobků. 23. vydání GRAS aromatizujících látek je k dispozici v příloze.
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková