Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Renata Šarjaková, 28. srpen 2007
Využití nanotechnologie pro výrobu potravinářských přísad
Využití nanotechnologie pro výrobu potravinářských přísad
Technologie solubilizace aktivních potravinářských přísad do formy micel nanorozměrů získala cenu Frost a Sullivan za rok 2006.
Frost & Sullivan uděluje cenu za mimořádný přínos v oblasti technologie (Excellence in Technology Award) a to společnosti, která je průkopníkem ve vývoji nové technologie a v jejím využití pro komerční účely. Její zavedení v průmyslu musí být významným přínosem pro příslušný obor.
V roce 2006 tuto cenu získala firma Aquanova German Solubilisate Technologies (AGT) GmbH a to za vývoj vysoce sofistikované technologie NovaSOL® Nanosome, která umožňuje zapouzdřování aktivních přísad pro výrobu funkčních potravin a doplňků stravy. Na rozdíl od konvenční emulze a mikroemulze (obsahují velké částice) tato technologie vede ke tvorbě micel o průměru 30 nm, do kterých se zapouzdřuje aktivní látka. To mnohonásobně zvyšuje její biologickou využitelnost.
Dříve, než dojde k jejich absorpci, potřebuje lidský organismus konvertovat zvláště nutrienty rozpustné v tuku do micel. Struktury micel jsou přirozenou cestou přívodu nutrientů do organismu. Tím, že prostřednictvím technologie NovaSOL® lze dodávat aktivní přísady v přirozené formě, dovoluje tato technologie snižovat množství aktivní přísady, neboť odpadá proces její konverze. Pokud dojde k vytváření micel výrobku, hydrofilní a hydrofobní látky jsou konvertovány do NovaSOL® solubilizátů, které jsou rozpustné v tuku i ve vodě.
Německá společnost aplikovala svoji technologii na široký okruh látek, např. askorbovou kyselinu. Patentovaný NovaSOL® C je první vitamin C na světě, který je rozpustný pouze v tuku a chemicky nemodifikovaný. Dalšími příklady jsou koenzym Q10 (NovaSOL® Q), vitamin E (NovaSOL® E) nebo isoflavony (NovaSOL® ISO). Aquanova vyrábí také extrakty rostlin, např. extrakt z rozmarýny nebo různé polyfenolové extrakty, které jsou k dispozici jako roztok zcela rozpustný ve vodě a tuku. Snadno se s nimi manipuluje a snadno se začleňují do konečných výrobků. Pro svůj solubilizát askorbové kyseliny získala Aquanova US patent (Patent US 6,774,247 B2) i německý patent (DE 10158447 B4).
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková
Hodnocení
=> průměr 757