Renata Šarjaková, 4. prosinec 2025
Spotřeba potravin - 2024

Spotřeba potravin - 2024

 


KOMENTÁŘ 

V roce 2024 se meziročně snížila spotřeba obilovin v hodnotě mouky o 2,7 kg (-2,5 %), spotřeba pšeničné mouky se snížila o 3,7 kg (-4,1 %) a spotřeba žitné mouky o 0,3 kg (-3,6 %). Zvýšila se spotřeba krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,9 kg (+47,0 %). Spotřeba rýže se zvýšila o 0,5 kg (+6,4 %). Spotřeba těstovin se zvýšila o 0,3 kg (+3,8 %). 
Spotřeba chleba se snížila o 0,2 kg (-0,6 %), pšeničného pečiva o 1,1 kg (-2,0 %). Spotřeba trvanlivého pečiva se zvýšila o 0,5 kg (+6,1 %). 

Celková spotřeba masa v hodnotě na kosti se zvýšila o 3 kg (+3,6 %). Ke zvýšení spotřeby došlo u vepřového masa o 1,5 kg (+3,6 %) a drůbežího masa o 1,7 kg (+5,7 %), naopak se snížila spotřeba hovězího masa o 0,1 kg (-0,7 %). 


Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) se meziročně zvýšila o 6,0 kg (+2,3 %). Spotřeba konzumního mléka poklesla o 0,3 kg (-0,5 %) a ostatních mléčných výrobků o 0,4 kg (-1,2 %), ale vzrostla spotřeba sýrů o 1,3 kg (+10,0 %). 


Spotřeba vajec se meziročně zvýšila o 1 kus (+0,5 %) na 238 kusů. 


K meziročnímu zvýšení o 0,6 kg (+2,2 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno vyšší spotřebou másla o 0,3 kg (+5,5 %), sádla o 0,2 kg (+5,3 %) a rostlinných jedlých tuků a olejů o 0,1 kg  (+0,6 %). 


Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého se snížila o 0,9 kg (-1,0 %). Spotřeba ovoce mírného pásma se snížila o 2,4 kg (-4,8 %) z důvodu nižší spotřeby jablek, hrušek a švestek. U jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu o 1,5 kg (+4,1 %), a to především díky vyšší spotřebě banánů.

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se meziročně zvýšila o 4,5 kg (+5,1 %). Zvýšila se spotřeba většiny druhů zeleniny kromě okurky salátové, zelí a celeru.

Spotřeba brambor se zvýšila o 2,1 kg (+3,1 %).

Spotřeba cukru se snížila o 3,0 kg (-9,0 %).

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se zvýšila o 8,9 litru (+4,0 %). 

Spotřeba alkoholických nápojů celkem se snížila o 4,3 litru (-2,7 %). Meziročně došlo k poklesu spotřeby piva o 2,7 litru (-2,0 %) a vína o 1,1 litru (-5,1 %). Nižší je také spotřeba lihovin o 0,6 l (- 8,8 %).

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100 %) lihu se snížila. Ke snížení došlo u spotřeby piva o 0,2 litru (-4,8 %), vína o 0,1 litru (-5,1 %) a lihovin o 0,2 litru (-8,7 %). 
V roce 2024 byla Česká republika soběstačná ve výrobě hovězího a telecího masa (107,1 %), mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (125,5 %) a cukru (179,8 %). V ostatních kalkulovaných položkách jsme soběstačnosti nedosáhli a byli jsme závislí na jejich dovozu.

Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Komentář

Tabulky:

Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)
Tab. 3 Potravinová soběstačnost (%)

 

Grafy: 

Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2024 

Informace ze dne 1. 12. 2025 včetně příloh ke stažení

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 000
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář