Renata Šarjaková, 4. prosinec 2025
V Česku roste spotřeba masa, sýrů a zeleniny, klesá spotřeba alkoholu

V roce 2024 dosáhla v Česku celková spotřeba potravin na obyvatele, včetně potravinových ztrát a odpadů, 797 kg, což bylo meziročně o 9 kg více. Češi si loni dopřávali více masa, mléčných výrobků a zeleniny. Naopak pokračoval trend snižování spotřeby mouky, cukru a alkoholu.

 

V roce 2024 dosáhla v Česku celková spotřeba potravin na obyvatele, včetně potravinových ztrát a odpadů, 797 kg, což bylo meziročně o 9 kg více. Češi si loni dopřávali více masa, mléčných výrobků a zeleniny. Naopak pokračoval trend snižování spotřeby mouky, cukru a alkoholu.

Celková spotřeba masa se v roce 2024 zvýšila o 3,0 kg a dosáhla 85,3 kg na obyvatele. Spotřeba vepřového masa vzrostla o 1,5 kg na 43,3 kg a drůbežího masa o 1,7 kg na 30,9 kg. Mírný pokles byl zaznamenán pouze u hovězího masa, a to o 0,1 kg na 9,1 kg.

„Podíl spotřeby vepřového masa na jeho celkové spotřebě je od 50. let minulého století poměrně stabilní, po celá desetiletí se pohybuje zhruba kolem 50 %. Naopak u masa hovězího a drůbežího došlo postupně k zásadní změně preferencí obyvatelstva. Podíl spotřeby hovězího masa klesl ze 32 % v polovině minulého století na loňských 11 %, zatímco podíl drůbežího vzrostl za stejné období ze 7 % na rekordních 36 %. Hranice spotřeby 30 kg drůbežího masa na obyvatele byla v roce 2024 překonána poprvé,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v roce 2024 meziročně stoupla o 6,0 kg a činila 260,9 kg na obyvatele. Konzumního mléka se spotřebovalo o 0,3 kg méně, a to 57,6 kg, naopak spotřeba sýrů vzrostla o 1,3 kg na 14,6 kg. Spotřeba ostatních mléčných výrobků se mírně snížila o 0,4 kg na 34,3 kg.

Spotřeba ovoce v roce 2024 proti předchozímu roku klesla o 0,9 kg na 84,4 kg na obyvatele. U ovoce mírného pásma došlo ke snížení spotřeby o 2,4 kg na 46,3 kg. Naopak spotřeba jižního ovoce vzrostla o 1,5 kg na 38,1 kg, především díky vyšší konzumaci banánů. Vyšší byla oproti ovoci spotřeba zeleniny, meziročně o 4,5 kg na 91,6 kg na obyvatele. Týkalo se to většiny druhů zeleniny, mírný pokles se projevil jen u okurek, zelí a celeru.

Vzrostla rovněž spotřeba brambor o 2,1 kg, rýže o 0,5 kg a těstovin o 0,3 kg na obyvatele. Češi zkonzumovali také více trvanlivého pečiva, naopak spotřeba chleba a pšeničného pečiva se mírně snížila. Spotřeba cukru se meziročně snížila o 3,0 kg a činila 30,8 kg.

Obyvatelé Česka vypili v roce 2024 meziročně více nealkoholických nápojů a méně alkoholu. Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů stoupla o 8,9 litru na 232,7 litru na obyvatele. Spotřeba alkoholických nápojů celkem klesla o 4,3 litru na 156 litrů na obyvatele. Zaznamenán byl pokles spotřeby piva o 2,7 litru na 130,5 litru, vína o 1,1 litru na 19,5 litru
a lihovin o 0,6 litru na 6,1 litru.

Detailní informace přináší publikace Spotřeba potravin za rok 2024 a také aktualizované časové řady Spotřeba potravin 1948–2024.

Kontakt: 
Jan Cieslar 
tiskový mluvčí ČSÚ 
jan.cieslar@csu.gov.cz |  X @czstatistika

 

Vyjádření Renaty Vodičkové, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ (soubor mp3)

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 000
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář