Zahřát se poctivým hovězím vývarem vyjde letos v zimě výrazně dráž než loni. Přední hovězí s kostí, ze kterého se tradiční polévka vaří, zdražilo oproti loňsku téměř o třetinu. Hlouběji do kapsy musí lidé sáhnout i při nákupu drůbeže a vepřového. Vyšší ceny dělají potíže také majitelům restaurací. Problém se netýká jen Česka, ale celé Evropy.

Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že za posledních pět let v Evropě ubyly miliony kusů dobytka. „Mladá generace často nejeví zájem o fyzicky náročný a časově vyčerpávající chov dobytka, což vede k tomu, že mnoho menších či rodinných farem nemá nástupce a je nuceno ukončit chov,“ řekl Zemánek.

Na světovém trhu podle něj výraznou roli hraje zvýšení dovozů do Číny. „Čína se stala jedním z největších světových dovozců hovězího masa a její dovážený objem se v posledních letech více než zdvojnásobil,“ upozornil. Důvodem je podle něj změna spotřebitelského chování, kdy čínská populace bohatne a víc lidí si může dopřát dražší hovězí maso. Roli sehrál i africký mor prasat. Ačkoli se chovy prasat povedlo obnovit, část zákazníků začala trvale kupovat jiné druhy masa, včetně hovězího.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného masa. Pokud bude tento cenový trend pokračovat, hovězí se z běžné potraviny stane luxusní záležitostí,“ uzavřel Zemánek.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-hovezi-jako-luxus-maso-a-uzeniny-v-cesku-zdrazuji-40548477