Páteční výpadek elektřiny zasáhl české firmy. Gastronomický sektor odhaduje škody na desítky milionů korun, o podobných penězích mluví i textilka Juta. Škodovka musí dohnat výrobu několika stovek vozů.
V potravinářském průmyslu nejvíce páteční výpadek ovlivnil pekařský sektor. „Nicméně, díky tomu, že je mnoho potravinářských podniků vybaveno záložními agregáty, došlo k jejich rychlému připojení, a výroba tak mohla ve většině případů pokračovat bez větších prodlev,“ říká Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR.
„To platí především pro větší provozy, které si nemohou dovolit dlouhodobé přerušení výroby vzhledem ke specifikům svých produktů, jako jsou čerstvé pekařské výrobky a chlazené potraviny,“ pokračuje. Podle něj se zatím jedná pouze o jednotky podniků, které v tomto odvětví kvůli výpadku zaznamenaly ztráty. „Aktuálně situaci u našich členů aktivně zjišťujeme, abychom získali komplexní přehled o rozsahu dopadů,“ dodává.