Renata Šarjaková, 30. duben 2025
V Moravskoslezském kraji znají nominace na Regionální potravinu

O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.

 

 

Hodnotitelská komise se sešla v Ostravě a značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:

 

KATEGORIE

VÝROBEK A VÝROBCE

Masné výrobky tepelně opracované

 

KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA

ŘEZNICTVÍ H + H

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary

 

VYSOČINOVÁ KLOBÁSA

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ

 

Sýry včetně tvarohu

 

 

TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO

BC. IVETA SVOBODOVÁ, HEŘMANOVICE

FARMA BOVINE

 

Mléčné výrobky ostatní

 

 

LIGOTSKÁ STRAČENA

ING. ANETA STRUHALOVÁ, KOMORNÍ LHOTKA

LIGOTSKÝ STATEK

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

 

SUŠENKY MEDOVÉ

MEDOO SILESIA

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

 

ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK

ADELUXAR

U BÍLÉHO ANDĚLA

 


Nápoje

 

SLEZSKÁ MEDOVINA

MGR. JAROSLAV HABURA, ZÁVADA

VČELAŘSTVÍ HABUROVI 

Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě

 

ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM

FEED ME

ZELIIIČKO 

 

Ostatní

 

STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE

KAREL VANĚK, KRAVAŘE

RYBY Z KRAVAŘ 

 

 

„Když jsme poprvé drželi v rukou ocenění Regionální potravina, byl to pro nás tichý vzkaz, že naši práci děláme dobře a má smysl. Opakovaná ocenění nám dodávají odvahu dělat sýry po svém, pomalu, s respektem k přírodě a zvířatům. Je to pro nás pohlazení za všechny ty hodiny mezi zvířaty a v sýrárně. Zároveň nám ocenění otevřelo dveře k novým zákazníkům, kteří v chuti poznají rozdíl,“ říká Stanislav Zámečník z Farmy U Stromovouse k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

„Vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje nám pomohlo se více zviditelnit a přineslo možnost účastnit se významných prodejních akcí. Vnímám i větší zájem odběratelů o naše výrobky. Oceňuji také velkou celkovou podporu, pomoc s propagací a zvýšení prestiže našich sirupů,“ popisuje vítězka soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje paní Adéla Misařová.

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení v rámci akce POJEZ fest v Karlově Studánce dne 9. srpna 2025.

„Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků. Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“ uvedl Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Kontakt:
Mgr. Eva Češpiva 
tisková mluvčí 
E: press@szif.gov.cz  


Pro editory: 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na dalších významných akcích.

Informace o oceněných produktech a další informace naleznete na Oceněné potraviny – Regionální potravina (regionalnipotravina.gov.cz).

Státní zemědělský intervenční fond (Fond) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době Fond administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Rozvoj venkova. Fond rovněž administruje národní značky kvality potravin Klasa a Regionální potravina. V současnosti má 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení. Více informací naleznete na www.szif.gov.cz.

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 303
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář