- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Světový den výživy 2021
Oslavy Světového dne výživy 2021 proběhly 15. 10. 2021 na celosvětové virtuální akci, na které promluvili ředitelé všech Římských organizací OSN zaměřených na zemědělství a potravinové systémy za účasti mnoha význačných osobností.
Summit OSN o potravinových systémech minulý měsíc také zmapoval širší obrysy toho, jak se svět musí posunout kupředu, aby přetvořil struktury, v nichž se naše potraviny vyrábějí, distribuují a konzumují.
"Spojili jsme se, abychom vedli implementaci a řídili transformaci," řekl Qu Dongyu, generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství, ve svém projevu. Qu poznamenal, že se během letošního Světového dne výživy nachází svět v kritickém okamžiku. Navzdory obtížím způsobeným pandemií COVID-19 jsme „v minulém roce byli také svědky odolnosti a síly v každém z nás“. Qu zejména vzdal hold „všem hrdinům potravinových systémů po celém světě, kteří pokračovali v práci, aby zajistili, že budeme mít co jíst“. Ještě před COVID-19 trpěly hladem stovky milionů lidí po celém světě a tento počet se za poslední rok zvýšil na 811 milionů. A to navzdory tomu, že svět produkuje dostatek potravin, aby nasytil každého. Poznamenal také, že se během produkce znehodnotí 14 % potravin a 17 % se vyhodí.
„V současné době jsme svědky skutečného paradoxu, pokud jde o přístup k potravinám: na jedné straně více než tři miliardy lidí nemají přístup k výživné stravě, na druhé straně téměř dvě miliardy lidí trpí nadváhou nebo obezitou kvůli špatné výživě a sedavému způsobu života,“ řekl na oslavách papež František. Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve svém projevu řekl: „Způsob, jakým vyrábíme, konzumujeme a plýtváme potravinami, si na naší planetě vybírá krutou daň. Vyvíjí to historický tlak na naše přírodní zdroje, klima a životní prostředí – a stojí nás biliony dolarů ročně.“ Zároveň zmínil, že moc ke změně je v našich rukou.
„Abychom vybudovali spravedlivější potravinové systémy, musíme naslouchat hlasům malých farmářů a venkovských komunit,“ řekl Gilbert F. Houngbo, prezident Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD). „Právě teď čelíme bezprecedentním výzvám globálního potravinového zabezpečení,“ řekl ředitel Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. „Skoncovat s hladem se nám podaří pouze tehdy, pokud zajistíme, aby naše globální potravinové systémy byly vhodné pro 21. století.
Světový den výživy letos opět připomnělo i Ministerstvo zemědělstvím prostřednictvím online akce se zajímavými hosty. V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo ve spolupráci se Společností pro výživu webinář na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé výživy“, který z epidemických důvodů již podruhé nahradil tradiční seminář. Akce přilákala přes 100 zájemců z řad odborné veřejnosti, studentů, firem a výživových poradců.
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe


Vytiskni tuto stránku