- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Prodlopužení skladovatelnosti (data použitelnosti) potravin přírodními prostředky
Firma Cooke Aromatics Pty Ltd (admin@cookearom.com.au) nabízí řadu přírodních antioxidantů na bázi rozmarýnových extraktů, které minimalizují žluknutí a zlepšují skladovatelnost díky své široké antibakteriální aktivitě. Rozmarýnový extrakt úspěšně inhibuje růst mikrobů E. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa. Tyto funkční složky jsou vhodné jak ve formě ve vodě rozpustné látky, tak i ve formě v oleji dispergovaných preparátů. Extrakty se úspěšně používají jako složka chlazeného masa, snacků, majonézy, omáček, dresinků, mořských produktů, přírodních ochucujících látek a různých typů slaných náplní (extrakt Oxy´less Clear), nebo v nápojích (ve vodě rozpustný preparát Flavor Plus). Pro aplikaci za sucha je nejvhodnější práškovitý preparát Oxyless CS. Všechny extrakty se dobře dispergují a emulgují. Povrchovým kontaktem chrání tuky (oleje) a přírodní barviva. Úspěšně omezují oxidaci tukových složek a stabilizují přírodní barviva.
Collins, T., Natural shelf life extension. Food Australia, 57, 2005, č. 12, s. 529