- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Zásady správného grilování
Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce.
Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, slinami nebo jeho močí a trusem a také při konzumaci nedostatečně tepelně opracovaných potravin živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé, lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací; může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.
Podobné salomonelóze jsou kampylobakteriové infekce. Nákaza je možná konzumací nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné jako u salmoneloz. Nejčastěji onemocní děti do pěti let. V obou případech platí dostatečná hygiena a důkladné tepelné zpracování potraviny.
Zejména v teplých dnech je vhodný transport surovin v chladicích taškách nebo zabalené v několika vrstvách papíru. V případě opékání uzenin je potřeba odstranit umělé střívko.
SVS ČVR, 24.04.06 Zdroj info ÚZPI