- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 26. srpen 2025:
Kompost a jeho výhody - leták
Informační leták, kte ... více - 21. srpen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
číslo 8/2025&nbs ... více - 22. červenec 2025:
Bramborářský seminář v Březové
Bramborářský seminář 5. srpna 2025 o ... více
Fólie z kaseinu pro balení potravin
Mléčná bílkovina kasein slouží odedávna jako složka lepidel, apretur a barev. Nyní vědci z Agricultural Research Service (ARS, USA) vyvinuli směs kaseinu a glycerinu, z níž po přirozeném vysušení vznikne vodě odolný pružný film. Zařízení je zatím v poloprovozním stadiu. Sestává ze speciálního rozstřikovače, kterým je hmota nanášena na pás z materiálu, z něhož se film po 3 hodinách vysušení snadno sloupne.
Na rozdíl od filmu ze samotného kaseinu, který se působením vody rozpouští, má patentovaným postupem vyrobená jedlá fólie schopnost udržet vlhkost, a tak může být použita samotná nebo jako součást laminovaného obalu pro tvaroh nebo jogurt. Navíc tato fólie může být upravena pomocí vitaminů, minerálních látek a aromat, čímž se mohou zlepšit její senzorické vlastnosti.
Lebensm. Technol. , 39, 2006, č. ½, s. 34