Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu

Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.


Sucho a pokles účinnosti přípravků na ochranu rostlin mění skladbu plodin v ČR

Sklizeň obilnin a řepky v České republice k 7. červenci 2025
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Sklizeň obilnin a řepky v České republice k 7. červenci 2025

Sklizeň obilnin a řepky v České republice k 7. červenci 2025 


Postup sklizně obilovin a řepky v ČR v roce 2025
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Postup sklizně obilovin a řepky v ČR v roce 2025

Postup sklizně obilovin a řepky v ČR v roce 2025


Svaz školkařů České republiky byl letos hlavním organizátorem jednání Evropské školkařské asociace (ENA Summer Meeting 2025)
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Svaz školkařů České republiky byl letos hlavním organizátorem jednání Evropské školkařské asociace (ENA Summer Meeting 2025)

Ve dnech 24. až 27. června 2025 se v Hotelu Malý Pivovar v obci Klášter Hradiště nad Jizerou  uskutečnilo letní jednání Evropské školkařské asociace (ENA Summer Meeting 2025). 


Ministr Výborný: Sklizeň bude letos podle odhadů průměrná, bez problémů však pokryje domácí potřebu
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Ministr Výborný: Sklizeň bude letos podle odhadů průměrná, bez problémů však pokryje domácí potřebu

Podle stavu porostů obilnin lze odhadovat, že letošní sklizeň se bude pohybovat v průměrné výši předchozích ročníků. Bude záležet na místních půdních a klimatických podmínkách a samozřejmě i na počasí během sklizně. Svým objemem zcela bez problémů pokryje domácí potřebu, která se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin. Uvedl to dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v Zemědělském a obchodním družstvu Bratranců Veverkových v Živanicích.


Mírné rozmrznutí nevadí, říká o jídle Pivoňka. Vedrem trpí hlavně chlazené potraviny
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Mírné rozmrznutí nevadí, říká o jídle Pivoňka. Vedrem trpí hlavně chlazené potraviny

Hostem pořadu Headline s Davidem Chmátalem byl odborný konzultant Potravinářské komory Jan Pivoňka. Hlavními tématy rozhovoru byl vliv vysokých teplot na nakupované potraviny, tipy, na co si dávat v takovém počasí v obchodech pozor, i jak může být chladírenská taška velkou pomocí.


Tažení proti „fazolovým párkům“ se přeneslo do Bruselu. Česko žádá ochranu masa
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Tažení proti „fazolovým párkům“ se přeneslo do Bruselu. Česko žádá ochranu masa

Ministerstvo zemědělství pokračuje ve svém tažení proti označování veganských potravin názvy užívanými pro masné výrobky. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) se o něco podobného neúspěšně pokoušel loni v Česku. Teď problém přenesl na bruselskou půdu.


Výpadek proudu vyřadil průmysl. Vychladly pece, automobilky stály
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Výpadek proudu vyřadil průmysl. Vychladly pece, automobilky stály

Rozsáhlý výpadek elektřiny v Česku zasáhl také do výroby průmyslových podniků v zasažených krajích. Stojí automobilky, chemička musí spalovat přebytečnou produkci.


Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny
Renata Šarjaková, 4. červenec 2025
Zájem o zdravější potraviny v Česku stagnuje. Na vině jsou i vyšší ceny

Ačkoli v Česku firmy nabízející biopotraviny mají své věrné zákazníky, zájem o „zdravější“ jídlo celkově spíše stagnuje. Prodeje biopotravin poškodilo mimo jiné všeobecné zdražování a s tím související pokles reálných příjmů v posledních letech, i když Češi a Češky zdravě jíst chtějí.