Firmy sčítají škody po výpadku. Ztracené miliony hlásí gastro i Juta
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Firmy sčítají škody po výpadku. Ztracené miliony hlásí gastro i Juta

Páteční výpadek elektřiny zasáhl české firmy. Gastronomický sektor odhaduje škody na desítky milionů korun, o podobných penězích mluví i textilka Juta. Škodovka musí dohnat výrobu několika stovek vozů.


Česko získá méně peněz z EU. Vláda musí rozhodnout, kam půjdou
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Česko získá méně peněz z EU. Vláda musí rozhodnout, kam půjdou

Česká republika bohatne a bude tak dostávat zhruba o polovinu méně unijních dotací. I tak v příštím programovém období získá přes 260 miliard korun. Vláda teď jedná o prioritách, na které peníze půjdou. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo dvě varianty, širší a užší. Která zvítězí, zatím není jasné.


Sklizeň meruněk bude letos rekordní, shodují se pěstitelé
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Sklizeň meruněk bude letos rekordní, shodují se pěstitelé

Letošní úroda ovoce v Česku by měla být po loňském mimořádném propadu způsobeném mrazy průměrná ve výši 132 tisíc tun. Loni činila pouhých 48 058 tun.


Ministr Výborný: Sklizeň bude letos podle odhadů průměrná, bez problémů však pokryje domácí potřebu
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Ministr Výborný: Sklizeň bude letos podle odhadů průměrná, bez problémů však pokryje domácí potřebu

Podle stavu porostů obilnin lze odhadovat, že letošní sklizeň se bude pohybovat v průměrné výši předchozích ročníků. Bude záležet na místních půdních a klimatických podmínkách a samozřejmě i na počasí během sklizně. Svým objemem zcela bez problémů pokryje domácí potřebu, která se dlouhodobě pohybuje mezi 4,8 až 5,5 milionu tun obilovin. Uvedl to dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v Zemědělském a obchodním družstvu Bratranců Veverkových v Živanicích.


Ministerstva zemědělství a životního prostředí podpořila projekt Putování za kořeny – nový impuls pro venkov, krajinu i turismus
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Ministerstva zemědělství a životního prostředí podpořila projekt Putování za kořeny – nový impuls pro venkov, krajinu i turismus

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes spolu s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) podepsali memorandum o spolupráci na rozvoji projektu Putování za kořeny. Jeho iniciátorem je spolek SVATÁ LUDMILA, z. s., který propojuje poutní turismus s podporou venkova, lokálního zemědělství a ochranou krajiny. K memorandu se připojila také Asociace soukromého zemědělství ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR.


MF DNES: Hledá se nový předseda aneb s Ursulou až do trpkého konce
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
MF DNES: Hledá se nový předseda aneb s Ursulou až do trpkého konce

Mladá fronta DNES/Hovory z lán(ů)


OZNÁMENÍ PGRLF: V termínu 9. 7. 2025 v době mezi 22.00 a 23.00 a 16. 7. 2025 v době mezi 21.00 a 23.00 hod. nebudou dostupné služby Bank iD
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
OZNÁMENÍ PGRLF: V termínu 9. 7. 2025 v době mezi 22.00 a 23.00 a 16. 7. 2025 v době mezi 21.00 a 23.00 hod. nebudou dostupné služby Bank iD

OZNÁMENÍ PGRLF: V termínu 9. 7. 2025 v době mezi 22.00 a 23.00 a 16. 7. 2025 v době mezi 21.00 a 23.00 hod. nebudou dostupné služby Bank iD


Novinky z OECD – Sucho v globálním výhledu OECD
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Novinky z OECD – Sucho v globálním výhledu OECD

Dopady sucha rostou a překračují hranice, ať jde o sucho meteorologické, zemědělské nebo hydrologické. Mezinárodní spolupráce v této oblasti je proto dlouhodobě nezbytná a veřejný i soukromý sektor v ČR tuto skutečnost reflektuje.


Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v červnu mírně vzrostl kvůli vyšším cenám masa, mléčných výrobků a rostlinných olejů
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Novinky z FAO – Index cen potravin FAO v červnu mírně vzrostl kvůli vyšším cenám masa, mléčných výrobků a rostlinných olejů

Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index, FFPI) dosáhl v červnu 2025 průměrné hodnoty 128,0 bodu, což je nárůst o 0,7 bodu (0,5 %) oproti květnu.


Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu
Renata Šarjaková, 9. červenec 2025
Jedlé klíčky pod ochranou mléčných bakterií: Revoluční metoda prodlužuje trvanlivost a šetří vodu

Křehké, chutné, plné vitamínů a antioxidantů – klíčky si v posledních letech našly pevné místo ve zdravé kuchyni. Nový český výzkum nyní přináší převratnou inovaci v jejich pěstování. Vědecký tým z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) vedený Ing. Eliškou Kováříkovou, Ph.D. objevil způsob, jak klíčení spojit s fermentací pomocí mléčných bakterií. Výsledkem jsou klíčky s delší trvanlivostí, ochranou proti kontaminaci a zároveň nižší spotřebou vody při výrobě.