Na sucho platí vhodná technologie
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Na sucho platí vhodná technologie

Znojemská oblast patří k nejsušším v celé České republice. Když se zatáhne obloha, všichni pěstitelé s nadějí vzhlížejí, zda tentokrát jejich pole zkropí déšť. Na laskavost svatého Petra se ale v této lokalitě nedá spoléhat, a proto se společnost Agrocentrum Hrušovany před několika lety rozhodla pro jiné metody hospodaření, jejichž základem je úspora půdní vláhy vhodně zvolenou technologií zpracování půdy a výběrem plastické odrůdy do suchých podmínek.


Laboratoř na kolech zvyšuje kvalitu
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Laboratoř na kolech zvyšuje kvalitu

Ačkoliv je sezóna zpracování kukuřice ještě celkem daleko, není od věci se zamyslet nad tím, jak dosáhnout co nejlepší kvality siláže. Své si žádají nejen dojnice, ale v poslední době také bioplynové stanice, které bez kvalitní suroviny nedosáhnou efektivního výkonu.


České pšenice zvládají sucho i mráz
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
České pšenice zvládají sucho i mráz

Šlechtitelská stanice v Branišovicích je jedním z míst, kde se u nás stále šlechtí nové odrůdy pšenice ozimé. Tamní produkty, jejichž jména v posledních letech začínají nejčastěji písmenem B, jsou vhodné do podmínek České republiky. Typická branišovická odrůda dobře snáší sucho a na druhou stranu je mrazuvzdorná. Navíc ještě dobře odolává klasovým fuzáriím. Takové pšenice se představili na polním dnu společnosti VP Agro, s. r. o,


Zemědělství hrozí červená karta
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Zemědělství hrozí červená karta

Zatímco vedoucí představitelé celého světa se scházejí, aby diskutovali o vlivu rostoucích cen potravin a jejich nedostatku, Evropská unie se zabývá zavedením nového nařízení, které ve svém důsledku omezí dostupnost zemědělských technologií, jež mají zásadní význam pro produkci vysoce kvalitních, výživných, zdravých a v Evropě dostupných potravin.


Špatný výklad
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Špatný výklad

Zemědělským podnikům by mohly výrazně stoupnout náklady kvůli novele zákona o dani z nemovitostí. Novela umožnila obcím výrazně zvýšit daň i u zemědělských pozemků. Pokud by obce tuto možnost využily plošně, náklady zemědělců by se celkově mohly zvýšit i o několik miliard korun. Uvedl to předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský na zasedání výboru a kontrolní komise ve Větrném Jeníkově.


SZIF proplatí přes dvě miliardy korun
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
SZIF proplatí přes dvě miliardy korun

V rámci třetího kola Programu rozvoje venkova, osy I a osy II, schválil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) celkem 1050 žádostí o dotace v celkové výši 2 157 860 704 korun. Uvedl to tiskový mluvčí fondu Vladimír Voráček.


Jan Záhorka: Přidaná hodnota se v zemědělství snižuje
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Jan Záhorka: Přidaná hodnota se v zemědělství snižuje

Pololetí bývá obdobím bilancování. Jak si na tom stojí české zemědělství, o tom mluví následující čísla vyjadřující podíl na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) a na zaměstnanosti.


Celosvětový růst cen potravin:
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Celosvětový růst cen potravin:

Komise navrhuje zvláštní systém financování v hodnotě 1 miliardy EUR na pomoc zemědělcům v rozvojových zemích


Kam kráčí české prase, aneb bez růží se obejdeme
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Kam kráčí české prase, aneb bez růží se obejdeme

Výroba vepřového masa u nás zažívá jednoznačně nejhorší období v celé historii České i Československé republiky. Krize odvětví ještě neskončila, a kdo ví, kdy skončí. Nechci a nebudu vás unavovat hrozivými čísly o poklesu všech kategorií chovaných zvířat. Ta čísla jsou vám obecně známa.     


Jaká bude letošní úroda?
Renata Šarjaková, 21. červenec 2008
Jaká bude letošní úroda?

Sklizeň obilí i řepky je v začátku, podle zprávy ČSÚ by měla být úroda velmi dobrá.Na základě prvních letošních odhadů očekává Český statistický úřad letošní sklizeň základních obilovin 6,88 milionu tun a řepky 1,11 milionu tun. V porovnání s loňskou sklizní jde u obilovin o zvýšení o 7,9 procenta, u řepky o 7,6 procenta.