Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků vyzývají zákonodárce, aby co nejdříve schválili návrh zákona, který má snížit finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM z 50 % na původních 25 % ročních nákladů. V opačném případě budou muset výrobci od července zbytečně platit vyšší poplatky za obalové materiály, do nichž balí své produkty. Tyto zvýšené náklady se následně promítnou do vyšších cen potravin.
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 30. květen 2025:
Rodinný festival (Do)sečný věnec
Pozvánka na krásný rodinný festi ... více - 29. květen 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více - 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více
Oblast Centrální vysočiny ve Vietnamu čelí během období sucha vážné hrozbě sucha, které může mít rozsáhlý dopad na zemědělství i místní komunity.
Ukrajinská kukuřice, jedna z hlavních exportních komodit Ukrajiny, ztrácí cenovou konkurenceschopnost.
Za účelem posílení potravinové bezpečnosti vyhledávají v posledních měsících japonské společnosti nové zdroje rovněž v oblasti nákupu hovězího masa.
Mladá fronta DNES/Hovory z lán(ů)
Zemědělci napříč Evropou reagují na snahu Evropské komise zásadně změnit způsob financování. Komise o tom bude jednat na konferenci k rozpočtu EU, která dnes začíná v Bruselu, přičemž má dojít k zásadní změně, kdy o alokaci na jednotlivá odvětví budou rozhodovat státy samostatně. Zemědělcům tak hrozí ještě menší podpora než doposud, což ohrožuje potravinovou bezpečnost celé EU.
Špekáčky na ohni chutnají jako prázdniny u babičky, jejich opékání je každoroční rituál, bez kterého si u nás léto dovede představit málokdo. Jak vybrat ty nejlepší a co s nimi, když nevyjde počasí nebo pár kousků zbude?
V Česku v poslední době nastává poněkud paradoxní situace. Z Česka se vyváží stále více hovězího masa a drůbeže. Zahraniční odběratelé totiž přeplatí ty české. Maso pak ale v zemi chybí, a tak se musí ve větší míře zase dovážet.
Ve dnech, kdy je čtvrtina republiky zasažena extrémním suchem, přicházejí tuzemští vědci s recepty, jak se výkyvům počasí přizpůsobit, aby Česko neselhávalo v produkci potravin. Ve spolupráci s byznysem tedy probíhá nový způsob pěstování sladovnického ječmene nebo vývoj křemíkové oázy, která má chránit kořeny rostlin.