Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2026 – 2028, Česká republika
Renata Šarjaková, 14. listopad 2025
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2026 – 2028, Česká republika

Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2026-2028. 


Češi si za logo na obalu potravin připlácet nechtějí. Důležitější je cena
Renata Šarjaková, 11. listopad 2025
Češi si za logo na obalu potravin připlácet nechtějí. Důležitější je cena

Lidé při nákupech v supermarketech stále častěji sahají po privátních značkách potravin, a to zejména kvůli výhodnější ceně. Výrobky, které si nechávají velké řetězce pod svými značkami vyrábět, tvoří asi třetinu trhu.


Zdraží v Česku od příštího roku potraviny? Obchodníci před tím varují, na vině je nařízení EU
Renata Šarjaková, 11. listopad 2025
Zdraží v Česku od příštího roku potraviny? Obchodníci před tím varují, na vině je nařízení EU

Potraviny by mohly v obchodech od příštího roku zdražit. A paradoxně by se tak mohlo stát kvůli evropskému nařízení o odlesňování. Tento nástroj má sice chránit deštné pralesy, zčásti však dopadne i na evropské státy. Proti nařízení protestují Hospodářská komora a potravináři, kteří společně žádají o roční odklad. Čas se ale krátí a přísné podmínky mají vstoupit v platnost už 30. prosince letošního roku.


Rekordní potravinová sbírka. Vybralo se nejvíce zboží za 12 let
Renata Šarjaková, 11. listopad 2025
Rekordní potravinová sbírka. Vybralo se nejvíce zboží za 12 let

Do sbírky potravin a hygienických potřeb se během soboty zapojilo přibližně 2800 kamenných obchodů a přes 6000 dobrovolníků. Letošní výsledek je dosud nejvyšší za celých 12 let trvání sbírky.


Pozvánka na další kulatý stůl
Renata Šarjaková, 11. listopad 2025
Pozvánka na další kulatý stůl "Udržitelný potravinový systém v Česku"

Dovolujeme si vás pozvat na devátý kulatý stůl, který se tentokrát zaměří na klíčovou problematiku auditů udržitelnosti s důrazem na úspory energie, vody a snižování množství odpadů.


Podle Potravinářské komory program budoucí vlády vytváří dobrý základ pro modernizaci sektoru
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Podle Potravinářské komory program budoucí vlády vytváří dobrý základ pro modernizaci sektoru

Programové prohlášení budoucí vlády podle potravinářů vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru. Uvedla to Potravinářská komora ČR. Potravináři začátkem října uvedli, že od nové vlády očekávají mimo jiné větší podporu investic, která by umožnila modernizaci podniků, v programu koalice ANO, SPD a Motoristů se ale konkrétně o investicích pro potravinářské podniky ani jejich modernizaci nehovoří.


Jak vznikají slevy. Řetězce prodražují zboží, aby na ně měly
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Jak vznikají slevy. Řetězce prodražují zboží, aby na ně měly

Slevová politika obchodníků masivně ovlivňuje nejen obchodní vztahy, ale i jídelníčky Čechů. Šedesát procent zboží v nákupních koších tvoří zlevněné položky.


Podzimní Sbírka potravin pomůže lidem v nouzi i proti plýtvání potravinami
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Podzimní Sbírka potravin pomůže lidem v nouzi i proti plýtvání potravinami

Podzimní Sbírka potravin je každoroční příležitostí ukázat, jak může spolupráce státu, neziskových organizací a veřejnosti pomáhat potřebným. Letošní podzimní kolo sbírky se bude konat 8. listopadu a je významným dnem solidarity, kdy může každý pomoci darováním trvanlivých potravin a drogerie lidem v nouzi.


Dotazníkové šetření o zavádění inovací v potravinářském sektoru
Renata Šarjaková, 5. listopad 2025
Dotazníkové šetření o zavádění inovací v potravinářském sektoru

Pomozte posunout potravinářský průmysl vpřed! Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo krátký dotazník, zaměřený na zkušenosti s výzkumnou a akademickou spoluprací – od zavádění inovací a vývoje nových produktů až po možnosti financování.


Dražší husa i menu, sdílená pečínka a pivo. Svatomartinské hody mají nové trendy
Renata Šarjaková, 5. listopad 2025
Dražší husa i menu, sdílená pečínka a pivo. Svatomartinské hody mají nové trendy

Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství