Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Podle Potravinářské komory program budoucí vlády vytváří dobrý základ pro modernizaci sektoru
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Podle Potravinářské komory program budoucí vlády vytváří dobrý základ pro modernizaci sektoru

Programové prohlášení budoucí vlády podle potravinářů vytváří dobrý základ pro modernizaci a stabilizaci sektoru. Uvedla to Potravinářská komora ČR. Potravináři začátkem října uvedli, že od nové vlády očekávají mimo jiné větší podporu investic, která by umožnila modernizaci podniků, v programu koalice ANO, SPD a Motoristů se ale konkrétně o investicích pro potravinářské podniky ani jejich modernizaci nehovoří.


Jak vznikají slevy. Řetězce prodražují zboží, aby na ně měly
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Jak vznikají slevy. Řetězce prodražují zboží, aby na ně měly

Slevová politika obchodníků masivně ovlivňuje nejen obchodní vztahy, ale i jídelníčky Čechů. Šedesát procent zboží v nákupních koších tvoří zlevněné položky.


Podzimní Sbírka potravin pomůže lidem v nouzi i proti plýtvání potravinami
Renata Šarjaková, 7. listopad 2025
Podzimní Sbírka potravin pomůže lidem v nouzi i proti plýtvání potravinami

Podzimní Sbírka potravin je každoroční příležitostí ukázat, jak může spolupráce státu, neziskových organizací a veřejnosti pomáhat potřebným. Letošní podzimní kolo sbírky se bude konat 8. listopadu a je významným dnem solidarity, kdy může každý pomoci darováním trvanlivých potravin a drogerie lidem v nouzi.


Dotazníkové šetření o zavádění inovací v potravinářském sektoru
Renata Šarjaková, 5. listopad 2025
Dotazníkové šetření o zavádění inovací v potravinářském sektoru

Pomozte posunout potravinářský průmysl vpřed! Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací připravilo krátký dotazník, zaměřený na zkušenosti s výzkumnou a akademickou spoluprací – od zavádění inovací a vývoje nových produktů až po možnosti financování.


Dražší husa i menu, sdílená pečínka a pivo. Svatomartinské hody mají nové trendy
Renata Šarjaková, 5. listopad 2025
Dražší husa i menu, sdílená pečínka a pivo. Svatomartinské hody mají nové trendy

Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží.


Velké oči. Veganské potraviny narazily na strop
Renata Šarjaková, 31. říjen 2025
Velké oči. Veganské potraviny narazily na strop

Prodeje rostlinných burgerů, „mléka“ a náhražek vajec či sýrů se na některých trzích propadly. Trend tak naplno ukazuje korekci, která na trhu panuje.


Ožívá myšlenka na eurodaň ze sladkostí. Výrobci jsou proti
Renata Šarjaková, 31. říjen 2025
Ožívá myšlenka na eurodaň ze sladkostí. Výrobci jsou proti

Sladká, tučná a slaná jídla by se mohla zdanit v celé EU, nápadu je otevřený maďarský eurokomisař pro zdraví a také pohodu zvířat Oliver Várhelyi. Podobně jako u danění tabákových výrobků, i zde je základem myšlenky, že zpracované výrobky s možnými zdravotními dopady by měly více přispívat k udržování celého systému zdravotnictví.


Vejce mohou zdražit kvůli ptačí chřipce v Německu
Renata Šarjaková, 31. říjen 2025
Vejce mohou zdražit kvůli ptačí chřipce v Německu

Chovatelé drůbeže v Německu už museli kvůli šíření ptačí chřipky utratit zhruba 400 tisíc ptáků. Podle německého tisku by vejce mohla zdražit až skoro o polovinu. Další zdražování vajec proto nelze vyloučit ani v Česku.


Potravinářská komora ČR získala ocenění za dlouholetou podporu konference zpracovatelů masa MEATING
Renata Šarjaková, 31. říjen 2025
Potravinářská komora ČR získala ocenění za dlouholetou podporu konference zpracovatelů masa MEATING

Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně. 


Proteinová mánie láká na speciální potraviny. Experti nadšení brzdí
Renata Šarjaková, 29. říjen 2025
Proteinová mánie láká na speciální potraviny. Experti nadšení brzdí

Zájem o výrobky s vysokým podílem bílkovin roste. A to nejen ve světě, ale i v Česku. Na poptávku ve velkém reagují potravinářské firmy. 


Úvodní stranaZprávyPotravinářství