Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Plýtvání potravinami je závažný problém, shodují se Češi. Přesto vyhodí stovky tun jídla ročně
Renata Šarjaková, 7. květen 2025
Plýtvání potravinami je závažný problém, shodují se Češi. Přesto vyhodí stovky tun jídla ročně

Plýtvání potravinami jako problém, který vyžaduje okamžité celospolečenské řešení, vnímá 71 % respondentů z letošního únorového průzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství (MZe) zpracovala společnost STEM/MARK. Navzdory tomu se ale českým domácnostem hospodařit s jídlem příliš nedaří. Ročně končí v jejich odpadcích až 420 tisíc tun jídla. Ke snížení potravinového odpadu může výrazně pomoci správné zacházení s potravinami. Jeho zásady i letos připomíná kampaň #Safe2Eat, kterou organizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe.


Případné vyšší poplatky za obaly prodraží potraviny
Renata Šarjaková, 5. květen 2025
Případné vyšší poplatky za obaly prodraží potraviny

Potraviny mohou zdražit kvůli vyšším poplatkům za obaly. Od července mají potravináři za recyklaci platit víc a případný růst by nejspíše promítli do konečných cen pro zákazníky. Nutná je změna zákona, kterou ale zřejmě zákonodárci nestihnou schválit.


Počet pokut obchodníkům roste. Za „falešné slevy“, kvalitu i značení
Renata Šarjaková, 5. květen 2025
Počet pokut obchodníkům roste. Za „falešné slevy“, kvalitu i značení

Počet pokut obchodníkům roste. Za „falešné slevy“, kvalitu i značení


Ve sbírce potravin lidé darovali 518 tun zboží, o desetinu víc než loni
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Ve sbírce potravin lidé darovali 518 tun zboží, o desetinu víc než loni

Do sobotní sbírky potravin se zapojilo přes 2500 kamenných obchodů, lidé darovali 464 tun potravin a 54 tun drogerie. Sbírka pomůže opuštěným seniorům, rodinám v krizi, lidem bez domova či s handicapem.


Všudypřítomný protein je trend, může ale škodit
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Všudypřítomný protein je trend, může ale škodit

Všude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky.


Nejen pistácie. Globální nedostatek další gurmánské pochoutky je za rohem, viníkem jsou opět sociální sítě
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Nejen pistácie. Globální nedostatek další gurmánské pochoutky je za rohem, viníkem jsou opět sociální sítě

Nejen pistácie. Globální nedostatek další gurmánské pochoutky je za rohem, viníkem jsou opět sociální sítě


Pozvánka na panelovou diskusi o obchodních příležitostech pro výrobce potravin
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Pozvánka na panelovou diskusi o obchodních příležitostech pro výrobce potravin

Potravinářská komora ČR vás zve na panelovou diskusi Czech Food Forum v rámci národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO 2025.


Kulatý stůl s názvem
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"

Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském sektoru.


Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.

Kurz: Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.


ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin
Renata Šarjaková, 30. duben 2025
ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin

ODBORNÝ KURZ: Interní auditor systémů bezpečnosti potravin


Úvodní stranaZprávyPotravinářství